Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agrokor dobio odgovor

Sberbank se oglasio: "Žalit ćemo se na osporavanje tražbina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredni povjerenik za Agrokor je predvidio žalbu Sberbanka na odluku o osporavanju tražbina, a ona će se i dogoditi, potvrđeno je iz te ruske banke.

Priopćenje Sberbanke prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Fabris Peruško i Ante Ramljak (Foto: Patrik Macek/Igor Soban) Novi i stari povjerenik Stručnjakinja za komunikaciju analizira Ramljaka i Peruška: ''Vrlo su različiti'' Slika nije dostupna Pred premijerom velika odluka Što bi za Agrokor značila Ramljakova ostavka?

"Sberbank je neugodno iznenađena objavom izvanrednog povjerenika, gospodina Ante Ramljaka, po kojoj je Sberbanci osporeno potraživanje. Nesporno je i javno poznato da Sberbank ima potraživanje prema Agrokoru te povezanim i ovisnim društvima, o čemu je i sam izvanredni povjerenik nebrojeno puta govorio u medijima tijekom proteklih sedam mjeseci. Sberbank je prijavila svoje potraživanje na zakonom propisan način, s dokumentacijom kojom dokazuje osnovanost i visinu svog potraživanja. Svi, pa tako i Sberbank, imaju pravo poduzimati sve pravno dopuštene mjere, pred bilo kojom jurisdikcijom, bilo u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, za zaštitu svojih legitimnih interesa. Nitko, samo zbog te činjenice, ne smije biti diskriminiran niti, temeljem navedenog, smije ili može uskratiti priznavanje tražbine. Sberbank, nažalost, protiv ovakve odluke mora podnijeti žalbu, što će, po našem razumijevanju, samo produžiti cijeli postupak i uzrokovati dodatne troškove."

Ramljak je, podsjetimo, ranije u četvrtak rekao da je kontaktirao s predstavnikom Sberbanke. "Komunikacija između nas stalno je prisutna. Mi smo uvijek pružali ruku, nismo napravili niti jedan agresivan potez prema njima. Stalno smo se branili. Mislim da još uvijek postoji mogućnost da Sberbanka prihvati kompromis, da se dogovorimo kako ćemo nastaviti postupak ka uspješnoj nagodbi. Mislim da postoji želja i s njihove strane", rekao je Ramljak.

Na pitanje o tužbama Sberbanka, Ramljak je rekao da je ta banka samo jedan od vjerovnika. "Imaju 18 posto u ukupnim potraživanjima i ne mogu zaustaviti nagodbu. Mislim da nepotrebno sve strašimo oko toga da iza stoji ruska država, a da iza Knightheada stoji američka država. Ovo je odnos jedne korporacije s drugom, u kojem mi imamo vlastiti dignitet i u kojem ćemo ja i svi moji savjetnici postupiti prema svemu što nam zakon omogućava. Prema bilo kome. Mislim da su toga svjesni svi kreditori, a mislim da i Sberbanka postaje svjesna svega toga", rekao je Ramljak.

Ramljak je isto tako i pretpostavio da će se predstavnici Sberbanka žaliti.

Ukupan iznos tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora koje su priznate iznosi 41,23 milijarde kuna, a osporeno je 16,54 milijarde kuna tražbina, pokazuju podaci objavljeni na stečajnoj oglasnoj ploči zagrebačkog Trgovačkog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene