Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebne mjere opreza

Afera Agram: Benku i Jukiću određen istražni zatvor, ali su pušteni...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku istrage u aferi Agram na meti Uskoka i policije ponovno se našao bivši direktor zagrebačke Čistoće Miljenko Benko i nekadašnji direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić odredila je istražni zatvor za Benka i Tomislava Jukića. Iapk, dotični je dvojac pušten da se brani sa slobode, ali uz posebne mjere opreza - nema međusobne komunikacije i ne smiju se pojavljivati na poslu. Istragom je obuhvaćen i nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus za kojega tužiteljstvo nije predložilo istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1959., 1956., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem", objavljeno je na stranicama USKOK-a.

USKOK navodi da se sumnja da je direktor Sektora održavanja, a potom voditelj Podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga, Miljenko Benko od jednog zaposlenika Čistoće, koji je imao ugovor o radu na određeno vrijeme, tijekom lipnja ili srpnja 2009. godine primio 4.000 eura da bi mu zauzvrat osigurao stalni radni odnos. U siječnju 2010. godine s tim zaposlenikom je sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Nastavak afere Agram - Nova uhićenja u Zagrebačkom Holdingu

Miljenka Benka USKOK tereti i zbog potražnje dodatnih materijalnih stvari u vidu poklona koje mu je radnik predao tijekom 2010. i 2013. godine, da bi mu Benko tijekom 2014. godine osigurao premještaj na radno mjesto s većim koeficijentom i dodatkom za uvjete rada.

Miljenko Benko, prema spisu USKOK-a je "od siječnja do lipnja 2014. godine, nakon što je Podružnica Čistoća dobila ovlasti da za Grad Zagreb provede projekt nabave specijalnih vozila za komunalni otpad, prije objave javnog poziva za nadmetanja, sukladno dogovoru i na traženje Tomislava Jukića, drugo okrivljenog direktora jednog društva, protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, istome dostavljao informacije o količini, vrsti i tehničkoj specifikaciji vozila".

Najteže nedjelo za koje USKOK sumnjiči Benka i Jukića namještanje je natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

"Nakon objave poziva za nadmetanje za nabavu 37 specijalnih komunalnih vozila putem financijskog leasinga od Centralne nabave Zagrebačkog holdinga, Benko je zatražio usklađivanje dokumentacije i tehničkih karakteristika vozila kako bi bili prihvaćeni zahtjevi i prijedlozi društva drugo okrivljenog (Tomislav Jukić), iako takve izmjene nisu u potpunosti odgovarale stvarnim potrebama Podružnice Čistoća, čime su uvjeti javne nabave prilagođeni društvu drugookrivljenog, kojemu je na opisani način omogućeno sklapanje ugovora za nabavu navedenih vozila za leasing društva ukupne vrijednosti od 70.104.386,81 kunu", stoji u objavi USKOK-a.

U objavi USKOK-a također stoji da je Miljenko Benko sukladno prethodnom dogovoru s Tomislavom Jukićem, bez opravdanog razloga, predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativo popraviti staro vozilo.

U koju svrhu je od društva drugookrivljenog (Tomislava Jukića) pribavio ponudu za popravak starog vozila. Nakon što je donesena Odluka o poništenju javnog natječaja.

USKOK također vjeruje da je Miljenko Benko od društva na čijem je čelu Tomislav Jukić, zatražio popravak potpuno drugog vozila u iznosu od 185.108,55 kuna bez PDV-a.

Bandić: Dovoljno sam pametan da znam da mi zmija nikad ne smije jesti dva puta iz iste ruke

Osim navedenog, osnovano se sumnja da je Benko, od 13. siječnja do 4. travnja 2014., sukladno dogovoru i na traženje Tomislava Jukića, autoritetom svog položaja osigurao da društvo Tomislava Jukića na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad.

"Nakon što je po otvaranju ponuda pristiglih na javni natječaj utvrdio da ponuda društva drugookrivljenog (Tomislav Jukić) nije najpovoljnija, prvookrivljeni (Miljenko Benko) je od treće okrivljenog (Ivan Markus), v. d. direktora Službe za nabavu Zagreb Holdinga, zatražio da poduzme nužne radnje kako bi navedeni posao dobilo društvo drugookrivljenog (Tomislav Jukić), što je treće okrivljeni (Ivan Markus) i učinio te je, nakon što je osigurao izmjenu ponude društva drugookrivljenog, nakon koje je ponuda istog postala najpovoljnija, donio odluku kojom se prihvaća takva izmijenjena ponuda društva drugookrivljenog nakon čega je 4. travnja 2014. s tim društvom sklopljen Ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad za iznos od 4.069.407,50 kuna bez PDV-a", stoji u objavi.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene