Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sniženja i do 65%

Poduzetnici željni jeftinog prostora mogli bi doći na svoje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni ured za upravljanje državnom imovinom raspisao je dva javna poziva – za kupnju i za zakup ukupno 40 nekretnina u vlasništvu države. To je, doduše, tek mrvica od 30-ak milijardi eura vrijedne imovine.

Kako će je i kome prodati? Iz DUUDI-ja poručuju kako je prerano precizirati, konačno rješenje još je u izradi. No u akciju je napokon krenula i lokalna uprava. Grad Zagreb donio je odluku o prodaji prvog paketa prostora obrtnicima. 'Riječ je o 18 prostora na području grada Zagreba, i mi pozdravljamo tu odluku iako iako je odluka donesena još 2012., malo se čekalo s realizacijom', rekao je Goran Čanković, tajnik Obrtničke komore Zagreb

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast

Infomer je interaktivna emisija koja teme i zanimljive priče hrvatskog društva obrađuje i kroz komunikaciju sa samim gledateljima, pa tako svatko tko ima kvalitetnu poduzetničku priču ili problem s kojim se susreće u poslu, može podijeliti s redakcijom Informera na info@headline-product.hr. 18 nekretnina zvuči malo, no u ovome je slučaju riječ o neposrednoj prodaji nekretnina u kojima su obrtnici u dugotrajnome najmu. Istodobno, Grad je raspisao i natječaj za zakup prostora. Ukupno su u ponudi 53 lokacije, i to, kako poručuju iz Grada, po najamninama sniženima i do 65 posto! 'Vjerujem da je ovo početak kompletnog rješavanja problematike poslovnog prostora u gradu Zagrebu, ne samo prodaje nego i zakupa', dodaje Čanković.

Dijelom je to rezultat i inicijative Hrvatske obrtničke komore da se na razini države krene u otkup dugoročno zakupljenih prostora, ali i popunjavanje praznih. Posljednji pokušaj otkupa prostora datira iz 2007. 'Zakupci su prijavili 1700 prostora, ali ni jedan nije prodan. Nadam se da će se ti zahtjevi ponoviti. Sada imamo čvrsto obećanje DUUD-ija da se realizira', rekao je Krešimir Jušić, pravni savjetnik HOK-a.

S time su suglasni i ekonomisti. Doduše, više kada je riječ o zakupu, manje kada je u fokusu prodaja prostora. 'Dobro je i treba dati za jednu kunu mjesečno u najam poslovni prostor, da građani dinamiziraju gospodarsku aktivnost. Obrtnicima koji su godinama radili treba omogućiti, ako to državi odgovara, da se to proda, ali po fer cijenama. Moramo gledati ravnopravnost svih građana', kazao je ekonomist Guste Santini.

Valjda će obrtnici i poduzetnici željni jeftinih prostora ovoga puta biti veće sreće! Bez vremenske rupe u kojoj između donošenja zakona, uredbi, odluka i postupanja po njima može proći i do 13 godina.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene