Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pad povjerenja u ustanove'

6 posto manje Hrvata se izjašnjava katolicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve manje hrvatskih građana izjašnjava pripadnost Katoličkoj crkvi, pokazalo je europsko istraživanje vrednota na kojem su radili zagrebački Katolički bogoslovni fakultet i institut Ivo Pilar.

U odnosu na 1999. godinu katolicima se izjasnilo 6 posto osoba manje. Međutim sve više ljudi, čak 81posto ispitanih, smatra da brak nije zastarjela ustanova. Također je porastao broj protivnika pobačaja. Kad je riječ o obiteljskim vrijednostima vjernost je na prvom mjestu, a djeca na drugom. Posao je važan, ali ipak manje od obitelji i prijatelja.

Pročitajte i ovo Komemorativni skup u Kerestincu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 77. obljetnica proboja Bandić na komemoraciji za logoraše u Kerestincu: "Zviždite, ja nisam ovdje došao po pljesak" Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Snimio učenik Šokantna snimka: Što djeca slušaju na vjeronauku?

'Jedino je prilično uočljiv pad povjerenja u ustanove bilo klasične bilo novijega datuma', rekao je Josip Baloban, voditelj projekta za Hrvatsku. 'Kod većine ljudi prevladavaju samo materijalne vrijednosti koje potiču imanje i posjedovanje, očito da se religijske vrednote sve više potiskuju i stavljaju u drugi plan', smatra Josip Oslić, dekan KBF-a.

>> 'Gadi mi se hijerarhija u Katoličkoj crkvi'

'Potrebno je i pomoću razuma i vjere prepoznati te idole, njih se oslobađati i stavljati ih na stranu, jer čovjek nije postavljen, nije rođen da služi idolima', rekao je kardinal Josip Bozanić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene