Obavijesti Video Pretražite Navigacija

57 posto Hrvata ne zna niti jedan strani jezik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 25 posto ispitanih građana smatra da se aktivno, u govoru i pismu, služi engleskim jezikom. Aktivno se njemačkim jezikom služi 14 posto građana, pokazali su rezultati ankete koju je početkom rujna na zamolbu SPES-a izradila nezavisna agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Puls.

Riječ je o telefonskom istraživanju (CATI metoda), koje je provedeno na slučajnom, reprezentativnom, uzorku građana s područja Republike Hrvatske, dvostruko stratificiranom, prema veličini naselja i regiji. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Kroatizmi Engleski jezik uzeo je 39 hrvatskih izraza: Pogledajte o kojim se riječima radi Slika nije dostupna Pomažemo premijerki u učenju VIDEO: Dajmo joj da uči!

U istraživanju je sudjelovalo 1500 ispitanika starijih od 18 godina. Od toga je bilo 690 muških ispitanika (46 posto) i 810 ženskih (54 posto), od kojih je 657 bilo zaposlenih (44 posto), a 843 nezaposlena (56 posto). 

U pogledu obrazovanja, sa osnovnom školom bilo je 487 (32 posto) ispitanika, sa srednjom školom 789 (53 posto), a ispitanika sa završenim fakultetom bilo je 224 (15 posto). 

Na pitanje koliko stranih jezika bi građani RH trebali poznavati neposredno pred pristup naše zemlje EU, čak 45 posto ispitanika odgovorilo je kako je nužno znati dva strana jezika.

Čak 96 posto ispitanika smatra kako svaki naš građanin treba znati barem jedan strani jezik prije ulaska u EU.

Gledano po jezicima koje trebaju znati građani RH prije ulaska u EU, čak 94 posto ispitanika smatra kako je to engleski jezik. 

Odmah slijedi njemački za kojega se izjasnilo 67 posto ispitanika, dok se za talijanski odlučilo oko 23 posto ispitanika, te oko 18 posto za francuski jezik. 

Zanimljivo je kako su se, uz navedene jezike, ispitanici koji smatraju da trebamo znati najmanje jedan stranih jezik prije ulaska RH u EU izjasnili još samo za španjolski (oko 4 posto) te za ruski kojega je, bez obzira što Rusija nije u EU, istaknulo također četiri posto ispitanih građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene