Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas se obilježava dan antifašističkog ustanka u mjestu Srb. Dvjestotinjak pravaša prosvjedovalo je protiv tog skupa.


Proslavi su nazočili bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, Milorad Pupovac iz SDSS-a te Predrag Matić, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića. U međuvremenu, pravaši se okupljaju u mjestu Bruvno, jer su najavili prosvjed protiv proslave te obljetnice.

Vezani članci Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e (Foto: Dnevnik.hr) Čelnik HVIDR-e nakon odbacivanja prijava protiv Pupovca: ''DORH je jugoslavensko i boljševičko leglo'' Milorad Pupovac (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Nije poticao na mržnju i nasilje: Odbačeno 13 kaznenih prijava protiv Pupovca

Mesić je istaknuo kako se iskrivljuju povijesne činjenice i da se prije točno 70 godina u Srbu nije radilo o četničkom ustanku protiv Hrvatske države.

Govor uzvanika na proslavi 70. obljetnice antifašističkog ustanka u Srbu je završio, a sve je prošlo bez incidenata i uz jako osiguranje policije, koja je prosvjednike metalnom ogradom odijelila od sudionika proslave.

Ustanak u Srbu kontroverzan je, jer su podijeljena mišljenja oko toga čiji je to ustanak bio - četnika, ili antifašista. Šef Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminac rekao nam je kako očekuje oko 500 pravaša u prosvjedu, a oni su se oko 10 sati jutros okupili u mjestu Bruvno.

Do 1991. godine, u bivšoj SR Hrvatskoj današnji se datum obilježavao kao Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske, čije je obilježavanje odredio ZAVNOH na svojoj posljednjoj sjednici u kolovozu 1945. godine, a u samostalnoj Hrvatskoj, kao Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja, jer je na taj dan 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred.