Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki za, neki protiv

Stiže muška verzija antibebi pilule

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je 50 godina otkako je kontracepcijska pilula stavljena na tržište. Neki su za njezino korištenje, neki protiv.

No jedno je sigurno, kontracepcijska pilula napravila je pravu revoluciju, a jedna vijest i za muškarce, uskoro će na tržište i muška pilula. Već pedeset godina žene u ljekarnama mogu kupiti kontracepcijske pilule. Unatoč prijeporima, liječnici naglašavaju njihove pozitivne karakteristike. 'Smanjuje se strahovito, od 60 do 80 posto rizik od karcinoma jajnika, rizik od karcinoma sluznice maternice, manje je fibrocistične bolesti dojke, manje je tih mioma, endometrioza', ističe doc.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SEKSUALNA EDUKACIJA Objavljen Atlas kontracepcije: Hrvatska u crvenom, zdravlje je sve skuplje, žene i dalje na udaru Slika nije dostupna Zbog kontracepcijskih tableta Yasmin dobila trombozu

U Hrvatskoj nikakvu kontracepciju ne koristi čak 35 posto žena. Kondome koristi njih 30 posto. Kontracepcijske tablete 16 posto, prekinuti snošaj 12 posto žena. No za koju godinu i muškarci će moći više birati kada je u pitanju kontracepcija. Liječnici kažu da će muška pilula postići da ne bude spermija u sjemenoj tekućini. 'Ali se želi postići da je to reverzibilna metoda. Da mladi muškarac kaže okej, sada idemo na dijete i da se po prestanku uzimanja kontracepcijske tablete za muškarca vrati njegova plodnost', kaže ginekolog Zlatko Topalović.

Izum pilule, kažu sociolozi, omogućio je sigurno razdvajanje seksualnosti kao užitka od seksualnosti u svrhu reprodukcije. 'Mladi muškarci i mlade žene imaju puno veću slobodu traženja i eksperimentiranja sa vlastitom seksualnošću, što za generaciju njihovih roditelja, ako govorimo ranim 70-tim godinama prošlog stoljeća, sigurno nije bio slučaj', ističe Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pilula je dostupna već pola stoljeća. No mnogi često zaborave da ona ne štiti i od spolno prenosivih bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene