Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav kruh jedemo...

5 stvari koje trebate znati o hrvatskim pekarama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za razliku od prijašnjih godina, u novijem razdoblju proizvodnja tjestenine u Hrvatskoj podigla se na gotovo 20 tisuća tona godišnje, a njome se bavi tridesetak proizvođača.

Nekolicina njih svoj asortiman izvozi u zemlje regije i EU te neka arapska tržišta s obzirom na ishođeni halal certifikat.

Pekarski proizvodi i tjestenine bili su tema još jednog u nizu okruglih stolova 'Snaga hrvatske hrane' ​u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VEĆI RAČUNI ZA STRUJU Prve reakcije na poskupljenje struje: Uskoro rastu cijene pekarskih proizvoda Slika nije dostupna JOŠ GA I UVOZIMO Kruh naš svagdašnji: Nećete vjerovati koliko ga bacimo svaki dan

Donosimo nekoliko zanimljivih podataka koje možda niste znali o pekarstvu u Hrvatskoj, a iznijeli su ih sudionici okruglog stola.

Znate li kakav kruh zapravo jedete?

1. Svjetska zdravstvena organizacija dala je preporuku da je količina soli koju treba unijeti na dnevnoj bazi 5 do 6 grama. Istraživanja koja su u Hrvatskoj provedena po pitanju unosa soli za Hrvatice (žene) iznosi otprilike 11 grama, a za Hrvate (muškarce) oko 13 grama.

'Dakle, sasvim je jasno da se najveći unos soli zapravo ostvaruje putem pekarskih proizvoda', kazala je Andrea Gross Bošković iz Hrvatske agencije za Hranu.

2. Pekarska industrija proizvodi između 360 i 370 tisuća tona pekarskih proizvoda i možemo reći da postoji oko 600 trgovačkih društava koji se bave pekarskom industrijom. No, ako uključimo obrte, onda je to negdje preko 2.000 poslovnih subjekata koji proizvode pekarske proizvode.

3. Trend porasta proizvodnje peciva i drugih pekarskih proizvoda može se objasniti sve većim otvaranjem novih, modernih pekarnica koje nude sve veći broj pekarskih proizvoda.

4. Prvak po proizvedenoj količini pekarskih proizvoda tradicionalno je polubijeli kruh s udjelom 33,4 posto.

5. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku kruh je, uz mlijeko, najzastupljeniji proizvod na našim stolovima pa smo primjerice 2001. po stanovniku imali potrošnju 68,1 kilogram kruha da bi u 2011. narasla na čak 73,9 kg.(Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene