Obavijesti Video Pretražite Navigacija

30 milijuna eura od prostitucije u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi i država imala koristi od tolikih milijuna, Vladi i klubovima zastupnika u Saboru upućen je prijedlog zakona o prostituciji. Uputio ga je šef Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Boris Kunst.

3500 hrvatskih prostitutki bi prema Kunstovoj zamisli bile obrtnice, plaćale bi porez i doprinose, a uz zdravstveno osiguranje i mirovinu imale bi i policijsku zaštitu u slučaju nasilja te svoj sindikat. 

Pročitajte i ovo Prostitucija, ilustracija Uhićena je Peruanka u unajmljenim stanovima organizirala prostituciju: Policija otkrila detalje Slika nije dostupna Hrvatska: 6.700 prostitutki i 100.000 njihovih klijenata

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Kunst uvjerava kako bi se stavljanjem prostitucije u zakonski okvir lakše utjecalo na kriminal, spriječilo zlostavljanje prostitutki, zaštitilo zdravlje i davatelja i korisnika usluga te razbili lanci svodnika i trgovanja ženama. 

On je izračunao da se u prostituciji vrti najmanje 30 milijuna eura koji odlaze crnim kanalima, a država od toga nema ništa. Usluge prostitucije nudile bi se isključivo u ovlaštenim centrima za prostituciju za čiji bi rad dozvolu izdavao Županijski ured za gospodarstvo, a ne bi smjeli biti u blizini škola, odgojnih i socijalnih ustanova, dječjih igrališta, crkava i groblja. 

Dok se udrugama koje promiču ženska prava diže kosa na glavi od ovog prijedloga jer su uvjereni da legalizacija neće spriječiti kriminal koji se vrti uz prostituciji, niti će zaštititi žene, Kunst tvrdi suprotno.

Također ozakonjene javne kuće ne bi se mogle reklamirati na bilo koji način kojim bi vrijeđale javni moral, niti bi smjele oglašavati svoju ponudu. Makroi i prostitutke mogli bi postati voditelji centara ako nisu kažnjavani, a svoje bi usluge mogle nuditi samo punoljetne prostitutke koje dobiju dozvolu od županijskog ureda za rad, uz liječničku potvrdu koja se obnavlja svakih 15 dana. 

Prostitutke legalno rade u gotovo polovici Europe:u Nizozemskoj, Francuskoj, Danskoj, Luksemburgu, Italiji, Španjolskoj. U Nizozemskoj prostitucija čini čak pet posto ukupne ekonomije, samo Amsterdam od poreza koje plaćaju prostitutke godišnje ubere milijardu dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene