Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na 28. svibnja 1991.

Ponosnih 20. godina - obljetnica Oružanih snaga RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postrojavanjem postrojbi veterana Domovinskog rata, Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova na središnjoj svečanosti na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici obilježena je poslijepodne 20. obljetnica Oružanih snaga, Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske Kopnene vojske, uz nazočnost najvišega državnoga i vojnog vrha.

Početak svečanosti označen je ispaljivanjem počasnih plotuna topničke postrojbe s Medvedgrada kraj Oltara Domovine. Ta je postrojba ispalila 20 počasnih plotuna od kojih svaki simbolizira jednu godinu u dva desetljeća dugoj godišnjoj povijesti oružanih snaga.

Pročitajte i ovo Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno Mario Banožić Zaoštravanje sukoba? Banožić najavio izmjene zakona kojim će smanjiti predsjedniku ovlasti: ''On donosi nemir gdje god se pojavio''

Sjećanje je to na 28. svibnja 1991. godine kada su se postrojbe Zbora narodne garde, preteča Hrvatske vojske, postrojile pred prvim hrvatskim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Bio je to odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na cjelokupnom području.



Na središnjoj svečanost postrojeno je 14 postrojbi veterana Domovinskog rata, Oružanih snaga RH i MUP-a s oko 1.200 pripadnika. Među njima su bili postroji ratnih zastava, veterana MUP-a i Prvog hrvatskog redarstvenika, veterana gardijskih brigada i veterana pričuvnih postrojbi HV-a, veterana Specijalne policije MUP-a, MUP-a i postroj Gardijske motorizirane brigade HKov te oklopno mehanizirane brigade HKov. Također i postroji Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Zapovjedništva za potporu, Hrvatskog vojnog učilišta 'Petar Zrinski' te postroj 'Mirovne misije'.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović istaknuo je u svome obraćanju kako možemo biti ponosni na postignuća u proteklih 20 godina. 'Hrvatska je postala punopravna članica NATO saveza i na pragu je i ulaska u Europsku uniju, no još moramo dosta raditi kako bi Hrvatska postala razvijena europska zemlja. Danas se bavimo reformama, mnoge smo već proveli, neke su još pred nama, no vjerujem da ćemo uskoro završiti pristupne pregovore s EU, potpisati pristupni ugovor i da će hrvatski građani na referendumu reći da ulasku u EU. Hrvatski građani zaslužuju više i bolje, standard građana EU', rekao je Josipović.

Doprinos Oružanih snaga u mirovnim međunarodnim misijama je prepoznat i naši su vojnici uzorni u obavljanju opasnih zadaća, istaknuo je predsjednik. Prisjećajući se hrabrih, odlučnih, nesebičnih koji su dali svoje živote i zdravlje za hrvatsku slobodu, samostalnost i opstojnost, rekao je kako oni nikada ne smiju biti zaboravljeni. Izrazio je uvjerenost da će Vlada i Ministarstvo učiniti sve da se poboljšaju radni uvjeti u Oružanim snagama i da budu opremljene na najbolji mogući način.



Predsjednik Josipović uručio je odličje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom stožernom generalu u mirovini Martinu Špegelju za doprinos u stvaranju Oružanih snaga i obrani Hrvatske koji je zahvalivši se rekao da su ostvarene mnoge pobjede i dobiven rat za slobodu i samostalnu RH.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je kako se je hrvatska oružana sila stvarala gotovo ni iz čega u agresiji i nametnutom ratu, i koja je znala zaustaviti zlo. 'Među njima su mnogi dali živote i zdravlje da bi domovina živjela i njih se danas s ponosom sjećamo kao i nestalih branitelja. Iz vaše ljubavi prema domovini izrasla je pobjednička vojna snaga samostalne Hrvatske, a Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni i osloboditeljski', poručila je Kosor braniteljima.
Premijerka se osvrnula i na punopravno članstvo Hrvatske u NATO savezu te skori završetak pregovora s EU.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić prisjećajući se početaka stvaranja Oružanih snaga RH, rekao je kako tada nismo znali što nas čeka, ali smo vjerovali u sebe i svoje snage. 'Možemo biti ponosni na učinjeno u obrani i izgradnji hrvatske države pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i duboko poštujemo slobodu koju smo teško platili. Bez Hrvatske vojske ne bi bilo samostalnosti, a ona je danas obrambena, sposobna, organizirana i obučena vojska i Hrvatski će sabor bit će uz nju', naglasio je Bebić.

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice na Jarunu je večeras održana pokazna vježba Bojne za specijalna djelovanja OS RH i MUP-a, atraktivan letački program akro-skupine 'Krila oluje' te svečani program Počasno zaštitne bojne i hodni program Orkestra OS RH. Pokaznim vježbama, uz brojne građane, nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar obrane Davor Božinović, ministar branitelja Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić i drugi visoki vojni dužnosnici.



Posjetitelji su tako mogli pratiti letačke akrobacije, simulacije padobranskog desanta, spašavanja ranjenika uz pomoć helikopetra, desanta borbenih ronitelja, presretanja terorističkih skupina, štićenje VIP osoba i dr. Građani su također mogli vidjeti i ronilicu domaće prizvodnje, koja ima mogućnost zaroniti do 100 metara.

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana građani su mogli razgledati i izloženi taktičko-tehnički zbor oružja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojba Oružanih snaga i MUP-a. Među inim, moglo se razgledati borbeno oklopno vozilo 'Patria', tenk M-84, zrakoplov MIG-21, helikopter MI-8 MTV, helikopter 'Bell' 206, zrakoplov AT-802 (Fire Boss), oružje, borbenu i neborbenu tehniku Hrvatske ratne mornarice (HRM), opremu kojom se koriste pripadnici Bojne za specijalna djelovanja, vozila i opremu kojom se koriste pripadnici MUP-a i drugo.

Uz to, na Jarunu su postavljeni i eksponati iz Vojnog muzeja MORH-a i Muzeja policije MUP-a, koji su izložili borbena vozila iz Domovinskog rata, a posjetitelji su mogli razgledati i izdanja Hrvatskih vojnih glasila i informirati se o projektima privlačenja osoba u OS RH te se upoznati s proizvodima 105 braniteljskih zadruga iz svih županija u RH.

Program na Jarunu završava večeras koncertom na otvorenom Orkestra OS RH, Klape HRM-a 'Sv. Juraj' i Klape MUP-a 'Sv. Mihovil'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene