Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Drugi slučaj u svijetu"

Uspjeh zagrebačkih liječnika: Otkrili kako je protekla povijesna operacija razdvajanja sijamskih blizanki

Kirurzi se pripremaju za operaciju (Foto: Dnevnik.hr)
Kirurzi se pripremaju za operaciju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kirurzi se pripremaju za operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Liječnici sa zagrebačkog Rebra uspješno su razdvojili sijamske blizanke nakon što ih je 14 liječnika operiralo punih 15 sati.

Na zagrebačkom Rebru u srijedu su predstavljeni rezultati ovog velikog poduhvata hrvatskih liječnika.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera

Prim. dr. Milivoj Novak kazao je da ovaj veliki poduhvat ne bi bio moguć bez velikog tima liječnika i medicinskih sestara koje su bile uz njih. Dr. Tomislav Luetić istaknuo je da je motiv bio samo jedan – da operacija uspije.

Dr. Ruža Grizelj naglasila je da je cijeli tim Rebra ponosan na uspjeh liječnika i medicinskih sestara. "Mi smo uigran tim, ima nas puno i znala sam da ćemo uspjeti", kazala je.

Na konferenciji za novinare rečeno je kako se radi o jednom od najtežih operativnih zahvata, a samim tim što je trajao 14 sati i obavljen je bez ičije pomoći – uspjeh tima liječnika s Rebra još je veći.

Pomno su planirali operativni zahvat

Liječnici su pomno planirali ovaj zahvat, proučavali literaturu i pripremali strategiju kojom će odvojiti sijamske blizanke, istaknuto je na konferenciji.

"Srca su bila jako blizu i nije bilo jasno hoće li biti problema s razdvajanjem tih malih prekrasnih srca", rečeno je. Djeca su trenutačno na intenzivnoj njezi, treba im zatvoriti trbušne stijenke. Od ovog se zahvata uspješno oporavljaju. Plan je da se završni operativni zahvati obave vrlo skoro.

No, kako je rečeno, priprema operacije bila je takva da je to napravljeno bez problema, iako su srca bila na samo nekoliko milimetara jedno od drugoga. Razdvajanje srca trajalo je 15-ak minuta, a onda se krenulo u razdvajanje jetre. Tim liječnika s Rebra ispisuje povijest medicine ovim poduhvatom, rečeno je.

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb, kazao je da je ovo velik poduhvat Rebra. "Za djecu smo saznali i tada smo se počeli sastajati kako bismo se dogovorili. Doznali smo da nitko nema takva iskustva i da odluka o kompleksnom zahvatu ostaje na meni i Upravi bolnice. Djeca su sada teška 1600 grama. Odlučili smo krenuti u to. Čestitam svima. Ovo je drugi slučaj u svijetu s ovako kompleksnim blizancima i oba su djeteta preživjela", kazao je Ćorušić.

Blizanke su bile spojene jetrom. Razdvajanje je moguće, ali je ishod neizvjestan. Trebalo je razdvojiti krvne kanale i prekinuti cirkulaciju tako da svaka od jetara kod sijamskih blizanki počne raditi samostalno. Bilo je to vrlo zahtjevno i za liječnike i za anesteziologe.

Sijamski blizanci nastaju u vrlo ranoj trudnoći, desetak dana nakon oplodnje. Ne dolazi do potpunog razdvajanja blizanaca.

"Ove dvije djevojčice kod nas su na intenzivnoj njezi već četiri mjeseca. Rođene su dva mjeseca prije vremena, oživljavane su nakon poroda. Šest tjedana borili smo se za njihov život kako bi bile u stanju preživjeti operaciju razdvajanja. Imali smo spremnu cijelu ekipu za slučaj da nešto ne profunkcionira. Na svu sreću, uspostavili smo stanje u kojem su stabilne", kazala je pročelnica Zavoda za neonatologija i neonatalnu intenzivnu medicinu Ruža Grizelj.

Veliki uspjeh liječnika

Podsjetimo, Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom prsnog koša i zajednička su im bila jetra i crijeva.

Njihovo razdvajanje blo je jedan od najkompliciranijih medicinskih zahvata, drugi takav poznat u povijesti. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju.

Odmah nakon rođenja bebe su iz rodilišta u KB-u Sveti Duh prevezene u KBC Zagreb, gdje je počela lavovska borba za njihov život i priprema dosad u Hrvatskoj neviđene i komplicirane operacije za koju se unaprijed znalo da će biti neizvjesna do kraja.

Roditelji Marija i Petar Tambolaš strepili su nad svojim blizankama gotovo danonoćno, a liječnici u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali su “popraviti" sve ono što im je bio problem jer su rođene u 33. tjednu.

“Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju", kazala je pročelnica Zavoda Ruža Grizelj.

Aktualno Vodostaji i dalje rastu: Mještani Kostajnice ne spavaju već treći dan. Voda je ušla i nekoliko podruma i prizemlja kuća +0 Premijer Plenković i ministar Ćorić u posjeti ugroženom području (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Vodostaji i dalje rastu: Mještani Kostajnice ne spavaju već treći dan. Voda je ušla i nekoliko podruma i prizemlja kuća 1/1 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene