Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema razgovora

Pregovori Rusije i Ukrajine zasad se ne mogu nastaviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori oko spornih ugovora o cijeni plina ne mogu se nastaviti jer nema relevantnog odgovora s ukrajinske strane, izjavio je u Pragu Aleksander Medvedev, direktor za izvoz ruskog plinskog giganta Gazproma.

'Mi Ukrajinu redovno pozivamo na pregovore, ali oni ne dolaze', rekao je Medvedev prije sastanka s dužnosnicima vlade Češke Republike koja trenutno predsjeda EU-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ide plin u Ukrajinu Rusija ispunila svoj obveze, Gazprom spreman za isporuku Slika nije dostupna Plinski rat prerastao u ucjene Medvedev traži od Ukrajine odštetu od 1,2 milijuna dolara

'To je posve neodrživa pozicija ... Nemamo s kime razgovarati', dodao je Medvedev.

On je istaknuo da će Gazprom ispuniti svoje obveze prema Europskoj uniji te da će poduzeti sve mjere da Ukrajina ispuni svoje obveze tranzitne zemlje. 

>> Češko predsjedništvo poziva na hitni nastavak isporuke ruskog plina

>> Ukrajina najavila 'konfiskaciju' plina

>> Gazprom: Pregovori s Ukrajinom nisu uspjeli

U međuvremenu je smanjena isporuka ruskog prirodnog plina Bugarskoj nakon što se već oglasila Rumunjska koja je rekla da joj je isporuka plina smanjena za 30 posto od petka navečer zbog plinskog sukoba Rusije i Ukrajine. Bugarska plinska tvrtka Bulgargaz pridružila se energetskim tvrtkama u Poljskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj koje su priopćile da su zabilježile pad isporuke iako glavni plinovod, koji prolazi kroz Češku do Njemačke, normalno radi.

Rusija je optužila Ukrajinu da krade plin namijenjen Europi, ali je ukrajinski Naftogaz odgovorio da je Gazprom sam smanjio opskrbu Europe te da koristi 'energetsku ucjenu'.

Gazprom je prekinuo isporuke plina Ukrajini 1. siječnja zbog ukrajinskog duga i neuspjeha pregovora o cijeni plina za 2009.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene