Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor neće pogoditi druge zemlje

Češko predsjedništvo poziva na hitni nastavak isporuke ruskog plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češko predsjedništvo EU-a pozvalo je na brzo rješavanje trgovačkog spora između Rusije i Ukrajine i hitni nastavak isporuke plina zemljama članicama EU-a.

'Odnosi u pitanjima energetike između EU-a i njezinih susjeda trebaju se temeljiti na pouzdanosti i predvidljivosti. Postojeće obveze u vezi s opskrbom i tranzitom moraju se poštivati u svim okolnostima', ističe u priopćenju češko predsjedništvo izražavajući žaljenje 'što nisu ispunjena jamstva o opskrbi energijom' .

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine

Češko predsjedništvo je nešto ranije objavilo da najavilo je da će sazvati krizni sastanak stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER) u Bruxellesu u ponedjeljak o tom sporu, za koji i Rusija i Ukrajina obećavaju da neće pogoditi druge europske države. 

>> Ukrajina najavila 'konfiskaciju' plina

>> Rusija i Ukrajina još nisu postigle dogovor oko plina

>> EU poziva Rusiju i Ukrajinu na rješavanje plinskog spora

Istodobno, Europska komisija je objavila da je od operatera za isporuku plina u Mađarskoj i Poljskoj dobila obavijesti o smanjenoj isporuci plina preko ukrajinskih plinovoda. Mađarska dobiva 10 milijuna prostornih metara plina manje od ugovorenih 42 milijuna prostornih metara. Poljska dobiva šest posto manje plina od ugovorene količine. U Poljskoj, međutim, ističu da im je povećana isporuka plina iz Rusije preko bjeloruskog plinovoda.

'Bit ću u kontaktu sa svim uključenim stranama kako bi se utvrdili uzroci nepravilnosti i tražit ću trenutačni nastavak isporuke plina zemljama članicama EU-a', istaknuo je povjerenik Europske komisije za energiju Andris Piebalgs.

U Europi strahuju od ponavljanja situacije iz siječnja 2006. godine kada je zbog rusko-ukrajinskog spora znatno poremećena opskrba plinom zemalja članica EU-a. Oko 80 posto plina koji u EU-u stiže iz Rusije dolazi kroz ukrajinske plinovode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene