Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za mnoge turiste prvi doticaj s grčkom kuhinjom svakako je popularan souvlaki koji se uvijek jede s umakom tzatzikijem, bezkvasnim pita kruhom ili krumpirom i povrćem kao prilogom.


Souvlaki je tradicionalno jelo grčke nacionalne kuhinje, marinirani ražnjić pečen na žaru. Priprema jela sastoji se od dva dijela, pripreme ražnjića i pripreme tzatziki umaka, pa se u nastavku i nalaze dvije grupe sastojaka.

Sastojci i priprema- souvlaki

Vezani članci Slika nije dostupna Pečene paprike s feta sirom Slika nije dostupna Skuša na riži

1/2 kg janjetine, izrezane na kockice (ako slučajno nemate janjetinu souvlakije možete napraviti s bijelim mesom piletine ili svinjetinom)
1/2 šalice maslinovog ulja
sok od 4 limuna
1 svježa crvena paprika
1 svježa zelena paprika
1 dl bijelog vina
2 velike žlice origana
sol i papar
štapići za ražnjiće

Janjetina se nareže na kockice. Meso stavite u zdjelu, dodajte sol, papar, origano, ulje i vino, sve promiješajte i ostavite u hladnjaku da odstoji preko noći. Nakon što se meso mariniralo, janjetinu zajedno sa, na komade nerezanim, svježim paprikama nanižite na drvene ražnjiće i pecite na žaru. Svakako prije nabadanja ražnjića, 'na jeziku' probajte marinadu jer može se dogoditi da ćete morati dodati malo soli, papra ili origana. Gotove ražnjiće pecite na žaru dok ne budu gotovi, sa svih strana.

Tzaziki umak- sastojci i priprema

200ml čvrstog jogurta
200 ml čvrstog punomasnog kiselog vrhnja
2 velike žlice soka od limuna
1 žlica bijelog vinskog octa
1 veći ocijeđen i nariban ili nasjeckan svježi krastavac
5 režanja češnjaka, sitno nasjeckanog
15 ml maslinova ulja, sol i papar po želji

U dubokoj posudi izmješajte sok od limuna, ulje i ocat dok ne dobijete finu emulziju. Tome dodajte jogurt i vrhnje stalno mješajući, kako bi se svi sastojci dobro spojili. Zatim dodajte pripremljene krastavac i češnjak i dobro izmješajte sve sastojke. Ovaj umak također ostavite u hladnjaku da odstoji. (krastavce ranije ocijedite i zajedno s češnjakom izmiksajte štapnim mikserom).

Posluživanje

Umjesto bezkvasnog pita peciva, odlično će poslužiti i naše lepinje kakve možete kupiti u svakoj trgovini ili pekarnici. Premažite ih s malo maslinovog ulja i stavite na žar kako bi lagano potamnile sa svake strane, ali nemojte dopustiti da se posuše.

Gotovo meso skinite s ražnjića i stavite u pecivo. Dodajte tzatziki i souvlaki je gotov.