Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobitog mirisa i blagog slatkastog okusa kesten je pronašao široku primjenu na našim stolovima, a njegove hranjive tvari pomažu organizmu da se što bolje prilagodi sve hladnijim nadolazećim danima.


Velika primjena u kulinarstvu, kesten svrstava u must have namirnicu jer se odlično slaže uz slana i uz slatka jela. Od njega se priprema pire, kuhaju se juhe, a odličan je dodatak mnogim slasticama i jelima od pečenog mesa. Od kestena se može dobiti brašno koje se samo ili pomiješano s brašnom žitarica koristi za izradu kruha i peciva. U Italiji od njega pripremaju kestenov biskvit - „neccio“. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih i djece.

Vezani članci Živorodne biljke Kakvi su to mutanti?! Plodovi su ih podsjetili na scene iz horora, ali postoji logično objašnjenje Minijaturna žetva Žetva je ove godine potpuno propala, morali su se pohvaliti urnebesno minijaturnim plodovima

Od ostalih orašastih plodova kao što su lješnjak ili orah, kesten se razlikuje nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba, sadrži ga čak oko 44% i jedini sadrži vitamin C.
Upravo se zbog visokog udjela škroba kesten nalazi na tablici visoke energetske vrijednosti zato se preporuča sportašima, djeci, starijim osobama kao i svima koji su izloženi većem fizičkom naporu. Kesten ima antiseptička i antianemična svojstva i djeluje osvježavajuće na organizam.

Kesten je voće!

Kuhani ili pečeni plodovi kestena?- Sve jedno! U oba slučaja riječ je o vrlo ukusnom i omiljenom jelu kojemu nitko ne može odoljeti, no ipak ima razlika!?

Iako je bogat ugljikohidratima neki tvrde; jedete li kuhane kestene nećete se udebljati. Tako kuhani kesteni sadrže veću količinu minerala, dok pečeni imaju veću energetsku vrijednost, sadrže veću količinu bjelančevina i vitamina, 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kalorija.

Plod kestena bogat je vitaminima B skupine osobito B1, B2 i B6, te vitaminima A i C. Sadrži minerele: kalij, kalcij, mangan, magnezij i fosfor. Budući da je bogat kalijem, a siromašan natrijem kesten se preporučuje u dijetama bolesnika s bubrežnim i krvožilnim oboljenjima, a hranjive tvari kestena povoljno utječu na cirkulaciju.

Mnogi će se složiti da je najbolji kesten onaj koji sami u šumi sakupite. No kupujete li kesten u trgovini ili na tržnici dobro je pripaziti da su plodovi veći, sjajni i bez rupica. Možete ih čuvati u hladnjaku ili drugom hladnom mjestu i do 20 dana. Volite li kestene možete ih skuhati i napraviti pire ili ispeči te očišćene spremiti u zamrzivač kako bi vam bili dostupni tijekom cijele zime.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju