Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Afp

Francuska je u utorak prešla prag od dva milijuna potvrđenih slučajeva COVID-19 od početka epidemije, rekao je čelnik Agencije za javno zdravstvo Francuske Jérôme Salomon. Francuski predsjednik objavio je da se povratak gledatelja u sportske arene ne očekuje prije ljeta 2021.


"Drugi val je snažan, smrtonosan, večeras prelazimo prag od dva milijuna oboljelih od covida-19" s 2.036.755 potvrđenih slučajeva", rekao je Salomon na konferenciji za novinare, odnosno 45.552 slučajeva više u posljednja 24 sata u odnosu na podatke agencije za javno zdravstvo od ponedjeljka. Salomon je dodao da je u ponedjeljak nezabilježeni broj od 33.500 covid pacijenata hospitalizirano u Francuskoj iako "naši zajednički napori počinju donositi rezultate i epidemija se usporava".

Tijekom vrhunca epidemije u proljeće broj hospitaliziranih covid pacijenata je sredinom travnja dosegao vrhunac s 32.292 pacijenta, uz 6500 ljudi na respiratoru.

"Pritisak na bolnice je i dalje snažan", rekao je Salomon, uz 4854 covid pacijenata na respiratoru, od ukupno više od 8000 pacijenata raznih bolesti.

U bolnicama je u 24 sata umrlo 437 oboljelih, a ukupno je najmanje 46.273 umrlih od početka epidemije, dodao je.

Ukupno "blizu 26 milijuna PCR testova je objavljeno od ožujka i novi antigenski testovi su dodatni adut" uz 32.935 testiranih pozitivnih od početak studenoga zahvaljujući tim brzim testiranjima.

Francuska spada u države čije su mjere protiv pandemije među najstrožima, pa se tako od svih liga petice nogomet u proljeće nije nastavio samo u Francuskoj.

Emmanuel Macron najavio je novu pomoć od oko 400 milijuna eura sportskom sektoru, paraliziranog krizom povezanom s koronavirusom, uz pomoć klubovima, savezima, mladima s poteškoćama i teretanama zatvorenim u lockdownu.