Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo dvoje Nijemaca

Pilot o stravičnoj nesreći u Istri: "Avion je moderan, vrlo skup, po meni je potpuno siguran. Došli smo do dva-tri zaključka što se dogodilo"

Njemački bračni par poginuo je u zrakoplovnoj nesreći u Puli. Mali sportski zrakoplov pun goriva zapalio se i eksplodirao odmah pri polijetanju. Iako je ekipama trebalo svega 8 minuta da stignu na mjesto pada, putnicima, nažalost, nije bilo spasa. Prizori koje su zatekli su šokantni.

Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar javila se s mjesta nesreće. Navodi da su istražitelji iz Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća stigli oko 17:30 i odmah počeli s istragom.

Što se moglo dogoditi u Zračnoj luci Pula, objasnio je pilot Nenad Delić. "Naočigled tmuran dan, ali sasvim korektni uvjeti. U trenutku same nesreće, bilo je sve u granicama uvjeta koji zadovoljavaju da bilo koji pilot s dozvolom za taj zrakoplov poleti i obavi korektno let", kazao je Delić.

Na pitanje novinara što je moglo prouzročiti ovakvu zrakoplovnu nesreću, Delić odgovara: "Unutar tvrtke i kruga prijatelja koji se bavimo letenjem, došli smo do dva-tri zaključka koja bi mogla igrati ulogu".

"Kad je ovako vjetar, koji je u tom trenutku bio dvanaest čvorova, a to je dvadesetak kilometara, ništa dramatično - avion skače. Predmeti u avionu se pomjeraju, ako nisu učvršćeni", dodao je.

Pročitajte i ovo Dvoje ljudi poginulo u padu malog privatnog aviona - 30 Pao avion u Puli, dvoje poginulih FOTO/VIDEO Oglasila se Agencija za istraživanje nesreća, od subote aerodrom otvoren za promet

"Što je pilot imao u tom trenutku, danas je tu moderna tehnologija pa i karte na koljenima... Je li mu nešto palo između komande za upravljanje i nogu pa se zaglavilo? To je jedan od onoga što bi mi mogli razmišljati da je bilo", rekao je Delić.

"Drugo je nešto zdravstveno, što nisam u situaciji da komentiram", navodi.

Avion moderan, siguran i skup

Kaže da je avion moderan, lijep i vrlo skup. "Avion je jako lijep, moderan, nove tehnologije, vrlo je skup, po meni je potpuno siguran i lijep za upravljanje", opisao je Delić.

"S tim avionom može upravljati svaki pilot koji je prošao školu. Za tu kategoriju ne treba previše, ali se mora proći kao da se radi o ozbiljnom pilotu na velikom avionu", dodaje.

"Obuka traje neko vrijeme, prvo školovanje u učionici, teorija, onda i praktično - tridesetak sati letenja. Onda trenaža, učenje uz instruktora i tek se onda pilot može pomaknuti na ovakve relacije, kao što je iz Njemačke do Pule", navodi Delić.

Pročitajte i ovo Srušio se avion u Puli Vatrogasci na terenu VELIKA GALERIJA Užas u Istri, dvije osobe poginule u padu aviona: Pogledajte fotografije s mjesta nesreće

Za mogući kvar na avionu kaže da je avion vrlo lijep i moderan avion i da kvar nebi trebao biti uzrok. Dodaje da on nije nikada vozio ovakav avion, ali je vozio veće avione.

Riječ je o malom avionu, dvosjedu poput romobila na cesti. "To je jedan lijepi motor, poput Harley-Davidson u toj maloj klasi aviona", zaključio je Dalić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene