Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog malverzacija s kreditima Hrvatske poštanske banke, USKOK je podigao optužnicu protiv 11 osoba.


Vodstvo HPB-a Josip Protega, Mario Kirinić i Ivan Sladonja osumnjičeni su za organiziranje u kriminalnu skupinu koja je ostalim optuženima odobravala po banku nepovoljne kredite. Prema detaljima iz optužnice, HPB-ov bankomat optuženima je izbacivao novac kao salatu.

Vezani članci Darko Klier, zamjenik glavne državne odvjetnice i šef Kaznenog odjela DORH-a Zamjenik glavne državne odvjetnice o nadzoru USKOK-a: "Takoreći ni iz čega je napravljena nevjerojatna afera" Anto Nobilo, odvjetnik Nobilo o šefici DORH-a: "Lagala je na onoj horor tiskovnoj konferenciji, lagala je na odboru i u Saboru"

Sumnje u malverzacije Josipa Protegu iz fotelje Hrvatske poštanske banke preselile su u Remetinec. Pušten je prije 2 mjeseca, a sada mu s još 10-oricom osumnjičenih stiže optužnica. Uskokova optužnica smatra da je Protega organizirao kriminalnu grupu unutar HPB-a. U djelima koja su počinjena pribavljena je znatna imovinska korist. Prijeti mu kazna od tri ili više godina zatvora. ‘Optužen je, no ne znači da će to završiti i osuđujućom presudom’, smatra Čedo Prodanović, odvjetnik Josipa Protege.

Proteginu grupu činili su Ivan Sladonja, član Uprave i Marijo Kirinić financijski direktor. USKOK smatra da su svjesno odobravali nenadoknadive kreditne plasmane koji premašuju 300 milijuna kuna. U top 3 posudbe novca bačenih u vjetar uguralo se 80 milijuna kuna Goranu Jurakoviću, 64 milijuna kuna Svetimiru Gadži i 53 milijuna kuna Borisu Šimuniću.

Obrana se pita stoji li USKOK-ova definicija rizičnog kredita.
‘Takvom logikom je svaki kredit rizičan jer uvijek netko od korisnika može ga ne vraćati’, rekao je Branko Šerić, odvjetnik Ivana Sladonje.

Zbog loših kredita HPB je upao u minus. USKOK optužuje trojac da su zbog toga lažirali dobit HPB-a pa je tako u 2008. prikazana zarada od 8 milijuna kuna, a banka je zapravo grcala u dugu od 101 milijun kuna. No nagradili su se bonusima i to Protega s 4,4 milijuna kuna, Sladonja s 4,3 milijuna kuna, i Kirinić s 4,5 milijuna.

‘Apsolutno je nedokazana tvrdnja da su podijelili nešto što im ne pripada. Da su lažirali bilance i to ćemo u toku postupka dokazati’, dodao je Šerić. Obrane tvrde kako imaju argumente.
‘Koji do sada nisu ugledali svjetlo dana iz raznih razloga. Neki od njih su čisto i taktički’, rekao je Prodanović. Što je sve, kome, i po čijem nalogu izbacivao HPB-ov bankomat odlučit će sud, no ne prije jeseni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju