Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera oko posvajanja afričke djece

Zagrepčanka izvlačila novac od posvojitelja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pomolu je velika afera oko mogućeg nezakonitog posredovanja u posvajanju afričke djece.

Zagrepčanku Adrianu Sučić Roginić, policija je uhitila zbog sumnje da je na prevaru uzimala novac od parova koji su htjeli iz pakla siromaštva, bolesti i gladi spasiti i posvojiti mališane iz Konga. Preko svoje tvrtke 'Moja obitelj' Adriana Sučić Roginić pomagala je ljudima posvojiti djecu iz afričkog Konga. Danas je suočena s ozbiljnim optužbama.

Pročitajte i ovo Velika obitelj - 6 Velika obitelj Djeca kao bogatstvo: ''Svatko daje ono što ima u sebi, ja sam stvarno dobila puno ljubavi'' Slika nije dostupna Održana konferencija 'Dijete mora biti u središtu procesa posvojenja'

>> Evo što sustav poručuje kad želite posvojiti dijete...

Državno odvjetništvo sumnja da je svoju tvrtku osnovala kako bi varala ljude. Da nije obavljala naplaćene usluge te da je izmišljala nepostojeće usluge kako bi od potencijalnih posvojitelja izvlačila novac.

'Nije zaradila milijune'

'Ne smatra se krivom. U cijelosti odbacuje ono što joj se stavlja na teret.Ukupno je uz usluge savjetovanja njezine tvrtke u republici hrvatskoj posvojeno 12-tero djece, a 6 djece je u postupku posvojenja. Nije zaradila milijune kuna', ističe njezin odvjetnik Igor Cišper.

Zagrebački ured tvrtke 'Moja obitelj' je zatvoren. Državno odvjetništvo obavilo je pretres i oduzelo svu dokumentaciju vezanu uz slučaj. Usluge savjetovanja naplaćivala je 42 tisuće kuna. Prema navodima posvojitelja za Večernji list troškovi posvajanja rasli su i do 200 tisuća kuna. DORH-u ju je prijavilo ministarstvo socijalne politike i mladih.

Pritužbe stizale i pučkoj pravobraniteljici

'Zbog toga što doista je ovo bilo uzimanje novaca ljudima koji su imali pred sobom samo jedan plemeniti cilj, a to je da udome neko dijete iz siromašnih dakle afričkih zemalja. Koja je funkcionirala po načelu skupljanja papira i određenih ajmo reć savjetodavnih usluga za to su ljudi uzimali kredite plaćali su ogormna financijska sredstva', kaže Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih.

Pritužbe na agenciju stizale su i na adresu pučke pravobraniteljice. 'Jedan gospodin nama zapravo prijavio svoju sumnju rekao o nekakvim dvojbama i nedoumicama koje imaju obitelji ili jedna obitelj za koju je on znao da se prijavila k njima da želi posvojiti', ističe Mila Jelavić, pučka pravobraniteljica.

Bez nepravilnosti nakon kontrole

Postavlja se pitanje kako je takva agencija uopće mogla djelovati u hrvatskoj. 'Tijekom 2011. kontrolu poslovanja tvrtke izvršio je državni inspektorat i nisu nađene nikakve nepravilnosti', rekao je odvjetnik osumnjičene Roginić.

'Ta agencija radi u jednom neuređenom pravnom vakuumu, dakle mi ovom trenutku nismo bili potpisinica haaške konvencije o međunarodnom posvojenju', kaže Opačić. DORH posjeduje iskaze posvojitelja, istražuje je li imala pomagače te tijek novca. Očekuje se da će tužitelji uz kaznenu prijavu tražiti i njezino zadržavanje u pritvoru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene