Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka za mjesec ili dva

Vrhovni sud završio raspravu o slučaju Pukanić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud danas je završio sjednicu na kojoj su razmatrane žalbe na nepravomoćnu presudu šestorici osuđenih zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića, a odluka će biti objavljena naknadno.

Sudac i glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo izjavio je da je sudsko vijeće danas odlučivalo i okončalo sjednicu, ali da će pravomoćnu presudu objaviti tek kada ona bude napisana i obrazložena, odnosno u 'idućih mjesec ili dva'. Na protekle dvije sjednice održane u ponedjeljak i utorak sudac izvjestitelj je u nazočnosti odvjetnika, tužitelja i dvojice osuđenika, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića, upoznao sudsko vijeće sa svim bitnim pojedinostima devetomjesečnog suđenja, prvostupanjske presude zagrebačkog Županijskog suda i žalbama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postupak u Beogradu Odgođene završne riječi na suđenju za atentat na Pukanića Slika nije dostupna Neslužbena informacija Povećane zatvorske kazne zbog ubojstva Pukanića i Franjića

>> Vrhovni sud razmatra žalbe na presudu za Pukanićevo ubojstvo

Na prvostupanjsku presudu iz studenoga 2010. žalili su se i obrana i USKOK. Obje strane nezadovoljne su izrečenim kaznama, a tužiteljstvo i pravnom kvalifikacijom presude u kojoj je odbačena optužba da je ubojstvo počinila zločinačka organizacija koja je planirala i ubojstva Hrvoja Petrača i njegova sina Novice.

Bez motiva ubojstva i krajnjeg naručitelja

U presudi nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom. No, nije otkriven motiv ubojstva ni krajnji naručitelj. Osim što tvrde da njihovi branjenici nisu krivi, odvjetnici Roberta Matanića i Đurovića, osuđenih na 15, odnosno 33 godine zatvora zbog organizacije brutalnog ubojstva Ive Pukanića u listopadu 2008. smatraju da su njihovi branjenici protuzakonito pritvoreni, zbog čega se njihov slučaj našao i na Ustavnom sudu.



Smatraju da je njihova ustavna prava povrijedio Županijski sud koji nije donio rješenje o produljenju pritvora, zbog čega su od kraja listopada prošle godine zatvoreni nezakonito. Budući da Vrhovni sud još nije potvrdio prvostupanjsku presudu oni i dalje nisu na odsluženju dosuđene kazne nego u pritvoru koji je, po tvrdnjama njihovih branitelja, mogao trajati najviše tri godine od uhićenja.

>> Ponavlja se suđenje u Beogradu za ubojstvo Pukanića

S obzirom da Ustavni sud, niti nakon više požurnica, nije odlučivao o njihovu pritvoru Matanović i Đurović nedavno su se obratili saborskim odborima za ljudska prava, nacionalne manjine te za predstavke i pritužbe s primjedbom da se njihov slučaj rješava znatno duže od tužbi Ive Sanadera i Josipa Boljkovca.

Za ubojstvo Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, uz Matanića i Đurovića, osuđeni su Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina zatvora, Gudurić na 30 te Željko Milovanović na 40 godina. Milovanović je osuđen u odsustvu, a za isti mu se zločin sudi u Beogradu, gdje optuženičku klupu dijeli sa Zoranom Kuzmanovićem i Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene