Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalili se i obrana i USKOK

Vrhovni sud razmatra žalbe na presudu za Pukanićevo ubojstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud danas je počeo razmatrati žalbe na nepravomoćnu presudu šestorici osuđenih zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića.

Na presudu zagrebačkog Županijskog suda iz studenoga 2010. žalili su se i obrana i USKOK. Obje strane nezadovoljne su izrečenim kaznama, a tužiteljstvo i pravnom kvalifikacijom presude u kojoj je odbačena optužba da je ubojstvo počinila zločinačka organizacija koja je planirala i ubojstva Hrvoja Petrača i njegova sina Novice.

U presudi nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom. No, nije otkriven motiv ubojstva ni krajnji naručitelj.

Na prvoj od tri zakazane sjednice sudac izvjestitelj će u nazočnosti odvjetnika, tužitelja i dvojice osuđenika upoznati sudsko vijeće sa svim bitnim pojedinostima devetomjesečnog suđenja, prvostupanjske presude i žalbama.

Novinar i suvlasnik Nacionala Ivo Pukanića i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. u podmetnutoj eksploziji na parkiralištu pokraj redakcije tjednika, za što su šestorica optuženika osuđena na ukupno 150 godina zatvora.

Najveću kaznu od 40 godina dobio je Željko Milovanović kao neposredni izvršitelj, odnosno osoba koja je aktivirala eksplozivnu napravu. On je osuđen u odsustvu, a za isti zločin mu se sudi u Beogradu, gdje optuženičku klupu dijeli sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura te Zoranom Kuzmanovićem. Njima se suđenje u Beogradu nastavlja sutra.

Robert Matanić
, optužen zbog okupljanja skupine i organiziranja atentata, osuđen je na 33 godine. Zbog pomaganja u ubojstvu njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora, a Bojan Gudurić 30 godina jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zbog optužbi da je bio veza ubojica s Jocićem.

Odluku o žalbama Vrhovni bi sud trebao objaviti mjesec dana nakon dovršetka sjednice, a Milovanović, Robert Matanić i Gudurić imat će pravo još jedne žalbe s obzirom da su osuđeni na dugotrajni zatvor (od 20 do 40 godina). (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četiri godine suđenja Joca Amsterdam oslobođen optužbe za ubojstvo Ive Pukanića Slika nije dostupna Objava odluke za mjesec dana Vrhovni sud razmatrao presudu za atentat na Pukanića

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene