Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspisana međunarodna potraga

Vrhovni sud potvrdio izručenje SAD-u žene optužene za zlostavljanje djece: "Djela su počinjena 2014., nije nastupila zastara"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsko rješenje splitskog suda čime su ispunjene zakonske pretpostavke da se Sjedinjenim Američkim Državama izruči njihova državljanka okrivljena zbog povrede prava djeteta i nasilja u obitelji.

Najviši sud je precizirao da je za tom državljankom SAD-a raspisana međunarodna potraga na temelju naloga prvostupanjskog suda države Colorado radi nedjela počinjenih 2014. godine, a koja u cijelosti odgovaraju povredi prava djeteta i nasilja u obitelji u hrvatskom zakonodavstvu.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Danica Ramljak Konačna pobjeda Bivša ravnateljica Ruđera: "Prekrasan je osjećaj što su svi sudovi u Hrvatskoj potvrdili da sam nezakonito smijenjena"

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje jer izručenica nije hrvatska državljanka, a djela za koja se traži izručenje nisu počinjena na području RH niti protiv njenih državljana.

Uz to, sud ističe da je riječ o kaznenim djelima koja su propisana i u hrvatskom zakonodavstvu te da nije nastupila zastara.

"Djela su počinjena 2014. Nije nastupila zastara kaznenog progona po hrvatskim zakonima", navode u Vrhovnom sudu.

U rješenju Vrhovnog suda navodi se da se radi o kaznenim djelima opisanima u Kaznenom zakonu, a u kojima se radi o zlostavljanju, prisiljavanju djeteta na pretjerani rad, prosjačenje, prostituciju i slično, a zbog kojih je dijete prisiljeno na društveno neprihvatljivo ponašanje ili mu je prouzročena teška tjelesna ozljeda te o rodoskvrnuću.

Za kaznena djela počinjena na štetu djeteta, zastara kaznenog progona počinje teći od punoljetnosti žrtve.

''Iz dokaza uz molbu za izručenje proizlazi dovoljno dokaza za osnovanu sumnju u počinjenje kaznenih djela zbog kojih se traži izručenje. SAD su dale uvjerenje da bi postupile po načelu uzajamnosti'', zaključio je Vrhovni sud.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene