Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Od danas vozači preko dana moraju imati upaljena svjetla, a svima onima koji se neće pridržavati tog pravila prijeti kazna od 300 kuna.


Dosad smo se s upaljenim svjetlima morali voziti s početkom zimskog računanja vremena, no novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako se svjetla pale od 1. studenog do 31. ožujka.

Vezani članci Autobus ''Zbog ovakvih majmuna bojim se sjesti za volan'': Snimke iz prometa koje su razbjesnile vozače Parkiranje ''Kraljice'' se pokušale parkirati na pločnik pa dobile nezaboravnu lekciju

Naglasak je prvenstveno na sigurnosti odnosno vidljivosti i uočljivosti na prometnicama.

U studenome je potrebno zamijeniti i ljetne gume te staviti zimske. 

Zimska oprema obvezna je odmah čim nastupe zimski uvjeti na cestama, dakle, najjednostavnije kad je kolnik prekriven snijegom ili ledom. S druge strane, postoji i posebna odluka o proglašenju zimskih dionica, a to su većina autocesta, županijskih i državnih cesta gdje ste obvezni u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja koristiti zimsku opremu, bez obzira na stanje na kolniku.

Propisana sankcija za nekorištenje zimske opreme je 700 kuna i tu je mogućnost isključenja vozila iz prometa ukoliko ono ne ispunjava uvjete za daljnje sudjelovanje u prometu.