Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Troje teško ozlijeđenih

Vozač BMW-a koji je prouzročio strašnu nesreću kod Svete Helene i dalje je na slobodi. Provjerili smo kako je to moguće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Policijskoj upravi zagrebačkoj kažu da je kriminalističko istraživanje još uvijek tijeku. Za DNEVNIK.hr potvrdili su da čekaju rezultate nalaza krvi i urina vozača koji je izazvao ovu tešku prometnu nesreću.

Cijelu je Hrvatsku šokirala strašna nesreća koja se dogodila u četvrtak i u kojoj je teško ozlijeđeno troje ljudi, među kojima i dijete.

Nesreću  je prouzročio vozač BMW-a, koji je dolaskom do naplatne postaje na Svetoj Heleni zbog velike brzine naletio na Škodu mađarskih registracija. Od siline udara Škoda je odbačena ulijevo, na betonski zid i naplatnu kućicu. Automobil se potom okrenuo oko svoje osi pa udario u drugu naplatnu kućicu, a zatim i u stražnji dio Audija mađarskih registracija.

Teško su ozlijeđene tri osobe iz Škode: ženi (38) liječnička pomoć pružena je u KB-u Dubrava, a dijete je prevezeno u KBC Zagreb, kao i 38-godišnji vozač.

Pročitajte i ovo Grafički prikaz prometne nesreće na naplatnim kućicama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zatekli su katastrofu i kaos Svjedočanstvo ekipe koja je prva stigla na mjesto stravične nesreće: ''Do dječaka smo mogli doći tek na kraju...''

U Policijskoj upravi zagrebačkoj doznajemo da je kriminalističko istraživanje još uvijek tijeku. Za DNEVNIK.hr potvrdili su da čekaju rezultate nalaza krvi i urina vozača koji je izazvao ovu tešku prometnu nesreću.

U prometnoj nesreći teško su ozlijeđene tri osobe pa nije čudo da se svi pitaju - kako to da je vozač još uvijek na slobodi? Kako doznajemo, policija je mogla zadržati vozača BMW-a 12 sati; u iznimnim slučajevima to razdoblje se može produžiti na 24 sata.

Po zakonskim odredbama, ako nema naznaka da bi osumnjičena osoba mogla nastaviti s činjenjem kaznenog djela ili počiniti neko novo, pobjeći ili utjecati na svjedoke - nema razloga za njegovo zadržavanje u pritvoru.

Rezultati se dugo čekaju

Problem je i u tome što se na nalaze krvi i urina nerijetko čeka (pre)dugo. Naime, iako se nalazi krvi i urina građana u bolnicama čekaju jedan, najviše dva dana, u policijskoj praksi taj je postupak puno duži. Iz policijskih krugova otkrivaju da se na rezultate analize krvi i urina u ovakvim i sličnim slučajevima čeka tjedan, a nekad i do mjesec dana. Za to vrijeme policija provodi krim-istraživanje o svim ostalim okolnostima.

Tek nakon konačnih (ne preliminarnih) rezultata analize krvi i urina vozača u istragu se, u slučaju da se radi o kaznenom progonu, uključuje DORH i, ako za time postoji potreba, sucu istrage predlaže određivanje istražnog zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stravična nesreća kod Svete Helene Objavljen uznemirujući video: Nad vozačem BMW-a provodi se kriminalistička istraga, policija čeka nalaze krvi i urina

I istražni zatvor određuje se u istim slučajevima  kao i pritvor - kad postoji opasnost od bijega osumnjičenika, potom kad postoji opasnost da će uništavanjem dokaza ili utjecajem na svjedoke omesti kazneni postupak te ako se sumnja da bi mogao ponoviti kazneno djelo.

Kazneni zakon prepoznaje kao kazneno djelo i "obijesnu vožnju", kada vozač iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanoj trošenjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi, droge ili psihoaktivnih lijekova, vozeći u zabranjenom smjeru ili pretječući na nepreglednom mjestu kolonu vozila te vozeći brzinom koja prelazi pedeset km/h iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine.

O čemu se radilo u ovoj prometnoj nesreći i zašto je vozač BMW-a punom brzinom uletio među naplatne kućice i teško ozlijedio tri osobe, tek će se doznati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene