Obavijesti Pretražite Navigacija
MEĐUNARODNA AKCIJA

FOTO Grupa hrvatskih krijumčara droge švercala i oružje u EU: Poznati detalji njihova rada

Velika akcija policije - 5
Velika akcija policije - 5 MUP
Aktualno Galerija Velika akcija policije - 5 Velika akcija policije - 5 Foto: MUP Velika akcija policije - 2 Velika akcija policije - 2 Foto: MUP Velika akcija policije - 3 Velika akcija policije - 3 Foto: MUP Velika akcija policije - 4 Velika akcija policije - 4 Foto: MUP +3 Velika akcija policije - 1 Galerija 1/8 >>
Policija je podnijela kaznenu prijavu USKOK-u protiv četiri hrvatska državljana zbog sumnje u krijumčarenja većih količina droge i oružja u sastavu zločinačkog udruženja, priopćeno je u petak.

Istraga koju je proveo Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i agencijom Europske unije EUROPOL, nastavak je istrage iz travnja ove godine, kojom su obuhvaćena četiri hrvatska državljana starih 41, 29, 37 i 32 godine

Istražitelji terete 29-godišnjaka, 37-godišnjaka i druge za sada nepoznate osobe da su najkasnije od 22. lipnja 2020. do najranije 30. lipnja 2020., na području Zagreba, potom Španjolske, Francuske i Švedske uspostavili rute krijumčarenja marihuane kako bi njezinom preprodajom na ilegalnom narkotržištu stekli nepripadnu materijalnu korist. 

Velika akcija policije - 5 Velika akcija policije - 2 (Foto: MUP)  

Nakon što bi s 37-godišnjakom dogovorio prijevoz i rutu transporta, 29-godišnjak je organizirao njeno ukrcavanje u kamione te daljnji prijevoz pod krinkom legalnog transporta.

Međutim, francuski su policajci nakon prelaska španjolsko-francusko granice presreli jednu rutu i zaplijenili 171 kg marihuane. 

Organizirali krijumčarenje oružja

Osim krijumčarenja i preprodaje droga, policija i USKOK istražuju kazneno djelo krijumčarenja i preprodaje oružja.

Naime, sumnja se da su 41-godišnjak i 29-godišnjak, u suradnji s drugim za sada nepoznatim osobama, najkasnije od 21. svibnja 2020. do najranije 29. lipnja 2020., između sebe podijelili uloge pribavljanja, prijevoza i prijenosa većih količina oružja i streljiva preko državne granice te kroz teritorij država članica EU, radi stjecanja nepripadne materijalne koristi.

Skupina je djelovala na području Zagreba i Splita i na području Slovenije i Italije.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo NA MAKSIMIRSKOJ CESTI Reporter Dnevnika Nove TV na mjestu pljačke banke u Zagrebu: "Dogodilo se to na izrazito drzak način, usred bijela dana"  

Na taj su način najmanje u jednom navratu iz Hrvatske kroz Sloveniju do Italije prokrijumčarili 31 komad oružja, među kojima i 20 automatskih pušaka, za iznos od 50 tisuća eura. 

Operacija se odvija na način da 29-godišnjak je angažirao 37-godišnjaka da otputuje radi realizacije kupoprodaje i preuzimanja oružja. 

Velika akcija policije - 5 Velika akcija policije - 4 (Foto: MUP)  

Po njegovom povratku, 41-godišnjak je dogovorio cijenu i mjesto isporuke oružja, a 29-godišnjak bi nakon toga razdijelio novac članovima kriminalne grupacije u za sada neutvrđenim omjerima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Jako loša ideja Ukrao moped i policija krenula za njim: Kada su ga ulovili krađa mu je bila najmanji problem

Pronađena droga i oružje

Nakon obavljenog pretresa domova osumnjičenih osoba pronađeni su razni dijelovi pištolja i pušaka, streljivo, veća količina novca, jedan omot od 290 grama smolaste materije nalik na hašiš, 28 omota ukupne težine 12,955 grama suhe biljne materije nalik na marihuanu, te mobilne uređaje i prijenosna računala. 

Velika akcija policije - 5 Velika akcija policije - 8 (Foto: MUP)

Krim istraga provedena je uz potporu EUROPOL-a i u suradnji s policijama iz Francuske, Nizozemske, Belgije i Švicarske Konfederacije, priopćio je MUP.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene