Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedmero okrivljenika

USKOK proširio istragu protiv bivšeg gradonačelnika Baldasara: Je li oštetio proračun za 87,6 milijuna kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je proširio istragu protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara za zloporabu položaja i ovlasti. Istraga, koja inicijalno obuhvaća sedmero okrivljenika, uključujući i Baldasara, proširena je za još njih četvero.

Proširena je istraga protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, u kojoj se njega i ostale osumnjičene tereti za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na to, objavljeno je na stranicama USKOK-a.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović Slika nije dostupna Sumnjivi najam USKOK došao Baldasaru zbog palače

"Nakon što je 11. lipnja 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv sedmero okrivljenika, USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o proširenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1958., 1957., 1973., 1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti", piše u priopćenju.

Baldasara se tereti da je opštetio splitski proračun za najmanje 87.682,00 kune.

"Osnovano se sumnja da je I. okr., kao gradonačelnik Grada Splita, od 7. veljače do 28. ožujka 2017., na traženje IX. okr., suosnivača i stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva korisnika prava plodouživanja zgrade 'Turistička palača' i osnivača i odgovorne osobe još jednog trgovačkog društva, u nakani da navedenim društvima pribavi nepripadnu imovinsku korist na štetu Grada Splita, naložio II. okr., pročelniku Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita, i VIII. okr., voditeljici Pododsjeka za javne površine i pomorsko dobro navedenog Upravnog odjela te ujedno i predsjednici Komisiji za utvrđivanje uvjeta za postavljanje terasa ugostiteljskih objekata na području Grada Splita, da protivno Odluci Gradskog vijeća o davanju u zakup javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Splita i bez mišljenja nadležne Komisije sačine prijedloge ugovora kojim Grad Split društvima IX. okr. na vrijeme od tri godine daje u zakup javnu površinu oko 'Turističke palače' s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu, te da se dopušta postavljanje šanka trgovačkom društvu IX. okr. s kojim će društvo koje je plodouživatelj 'Turističke palače' zaključiti ugovor o zakupu poslovnog prostora na vrijeme od 25 godina koliko traje navedeno plodouživanje.

U cilju realizacije navedenog, II. i VIII. okr. su, postupajući po nalogu I. okr., iako su znali da društva IX. okr. ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i da im se ne može odobriti zakup javne površine te da nadležna Komisija nije dala potrebno mišljenje, protivno Odluci Gradskog vijeća sačinili ugovore koje je I. okr. u ime Grada Splita zaključio s odgovornom osobom društava IX. okr. kojima se navedenim društvima na vrijeme od tri godine daje u zakup 13,88 m2 javne gradske površine za potrebe agencijskih djelatnosti i 342,38 m2 javnog gradskog zemljišta oko 'Turističke palače' za obavljanje djelatnosti ugostiteljskih objekata korisnika 'Turističke palače' s pravom prvenstva produljenja ugovora, pravom ugovaranja podzakupa i popustom od 20 posto za jednokratnu uplatu zakupnine, znajući da ugovorom društvu IX. okr. odobrava i postavljanje vanjskog ugostiteljskog šanka bez naknade.

Na opisani je način I. okr. omogućio društvima IX. okr. pribavljanje nepripadne imovinske koristi za razliku između plaćene zakupnine s popustom i punog iznosa podzakupnine u iznosu od najmanje 63.682,00 kune te za neplaćanje naknade za postavljeni šank u iznosu od najmanje 24.000,00 kuna, čime je Grad Split tijekom trajanja sklopljenih ugovora godišnje ukupno oštećen za najmanje 87.682,00 kune", piše u priopćenju USKOK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene