Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon saslušanja

USKOK pokrenuo istragu protiv Kruljca, zatraženo određivanje istražnog pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Mladena Kruljaca i još petorice suokrivljenika koje se tereti da su brojnim malverzacijama s građevinskim zemljištima oštetili općinu Sibinj i državni proračun za višemilijunske iznose, USKOK je pokrenuo istragu i zatražio određivanje istražnog zatvora.

Navodeći samo dob okrivljenih USKOK je izvijestio na svojim internetskim stranicama da za zlouporabe položaja i ovlasti uz Kruljca tereti načelnika općine Sibinj Ivicu Batinića, nekadašnjeg člana poglavarstva Ivana Miškovića, poduzetnika Ivana Rimca, autoprijevoznika Željka Garića i čelnika brodsko-posavskog HDZ-a Zdravka Sočkovića. Oni su nakon ispitivanja u USKOK-u poslijepodne privedeni na Županijski sud u Osijeku koji treba odlučiti o USKOK-ovu zahtjevu za određenjem istražnog zatvora.

Načelnika Batinića i člana poglavarstva Miškovića tereti se da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu omogućili poduzećima i pojedinicima kupnju vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti čime su im pribavili višemilijunsku korist.

To zemljište, površine oko 365 četvornih metara i vrijedno oko 16,5 milijuna kuna vlada je 2007. darovala općini Sibinj za izgradnju zone malog gospodarstva. No, načelnik i član poglavarstva su prije prodaje zemljišta htjeli povećati njegovu vrijednost pa su s Kruljcem dogovorili da HV izgradi prometnice u zoni iako su znali da općina nema za to dokumentaciju. Kruljac je potom protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga naložio ustrojavanje snaga te je Hrvatska vojska po njegovom zapovjedi izgradila glavne i sporedne ceste u vrijednosti od najmanje 6,2 milijuna kuna za koliko je oštećen državni proračun.

Nakon što je vojska izvela radove Batinić i Mišković su predložili općinskom vijeću da se proda zemljište, iako ono nije parcelizirano, a zatim su poglavarstvu predložili raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta. Pritom su prikrili stvarnu vrijednost, tvrdeći da zemljište mogu dati i besplatno, a proizvoljno su odredili cijenu od pet eura po četvornom metru te su zemljište prodali na dogovorenim natječajima.

Oni su na traženje poduzetnika Rimca na fiktivnom natječaju osigurali njegovom poduzeću kupnju parcele građevinskog zemljišta u Sibinju, a koju je Rimac zatim preprodao po višestruko višoj cijeni i tako stekao korist od najmanje 5,2 milijuna kuna. Dvojicu lokalnih dužnosnika tereti se da su omogućili i Željku Gariću kupnju vrijednog građevinskog zemljišta kojeg je on preprodao i na tome zaradio najmanje 1,1 milijuna kuna.

Petoricu su tereti se da su malverzacijama oštetili općinu Sibinj za najmanje 16,5 milijuna kuna. Sočkovića se tereti da je radi isplate plaća zatražio od načelnika općine i člana poglavarstva da s računa općine na račun njegovog poduzeća prebace sav novac, uključujući i namjenska sredstva jamčevine za otkup poljoprivrednog zemljišta. Oni su novac prebacili i time Sočkovićevom poduzeću pribavili 130 tisuća kuna. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Pet okrivljenika USKOK podigao optužnicu protiv policajaca: Otvorili vatru pa lažirali izvješće Ilustracija Uhodan posao Četverac prokrijumčario oko 160 migranata i zaradio 160.000 eura: Protiv njih pokrenuta istraga

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene