Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Htjeli ubiti druge dilere

USKOK podigao optužnicu protiv kriminalne skupine sa splitskog područja: Pokušaji ubojstva, dilanje droge...

Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP)
Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) MUP
Aktualno Galerija Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Foto: MUP Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Foto: MUP Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Foto: MUP Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Foto: MUP +0 Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja (Foto: MUP) Galerija 1/5 >>
USKOK je podigao optužnicu protiv trinaestero ljudi koje sumnjiči za počinjenje najtežih kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku" Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Saborski maraton U Saboru opet noćna rasprava? "Točku su stavili na dnevni red kada njima odgovara"

"USKOK je, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu, podigao optužnicu protiv Ž. R. (1985.), A. V. (1990.), P. V. (1981.), R. Ž. (1998.), D. P. (1996.), T. M. (1999.), L. B. (1987.), H. K. (1978.), L. B. (1991.), A. E. (1997.), I. P. (1994.), R. R. (1999.) i N. J. (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te oštećenja tuđe stvari. (30. 1. 2020.)

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od srpnja 2018. do ožujka 2019. godine, na području Splita i Kaštela, povezao u zajedničko djelovanje II., III., IV., V. i XI. okr., dok se II. okr. tereti da je u zajedničko djelovanje povezao VI., IX. i X. okr., a V. okr. da je povezao još i VII. okr., s ciljem preuzimanja teritorija i pripadnika drugih kriminalnih grupacija na širem splitskom području i s njima povezanih osoba u krijumčarenju i prodaji kokaina i marihuane te u stjecanju prevlasti u naplati time nastalih dugova od tih i s njima povezanih osoba, a radi pribavljanja znatne imovinske koristi.

U tu su svrhu okrivljenici nabavljali razne vrste oružja i streljiva kojima su pucali u pripadnike tih drugih kriminalnih grupacija s nakanom da ih usmrte i tako se domognu novca te uništavali njihovu imovinu. Također su im oružjem i streljivom, uz uporabu tjelesne snage, prijetili govoreći im da će njih i njima bliske osobe teško tjelesno ozlijediti i usmrtiti ako im ne predaju imovinu.

Ujedno su i nasumično birali osobe i optuživali ih da su povezane s njima suprotstavljenim kriminalnim grupacijama te su zahtijevali od njih da im plate znatne novčane iznose, prijeteći im da će i njih i njima bliske osobe usmrtiti i teško tjelesno ozlijediti.

Radi prikrivanja pripremanja izvršenja planiranih kaznenih djela održavali su neposredne sastanke i vodili telefonsku komunikaciju zvučnim porukama kriptiranim telefonima na internetskim aplikacijama.

Nadalje se I., II. i V. okr. terete da su, u okviru zločinačkog udruženja, razradili plan da usmrte dva hrvatska državljanina, bliska trećoj osobi s kojom su bili sukobljeni, pri čemu je V. okr. u tome sudjelovao i iz osvete jednom od njih.

U realizaciji plana, II. i V. okr. su s IV. okr. nabavljali vatrena oružja i streljivo, prijevozna sredstva, odjeću, rukavice, potkape i kiselinu, s kojim su se predmetima služili u pokušajima usmrćenja ta dva hrvatska državljanina, ali i u oštećenju automobila supruge osobe s kojom su bili u sukobu.

Zajedno sa VI. okr. su izviđali kretanje jednog od njih i namamili ga na točno određeno mjesto kako bi ga u dogovoreno vrijeme usmrtili, a V., VI. i III. okr. su im pružili logističku potporu kako bi prikrili da njihovo udruženje ima ikakvu vezu s tim kaznenim djelima.

U realizaciji plana da se neosnovano okoriste na štetu spomenutog hrvatskog državljanina s kojim su bili u sukobu, te na štetu njemu bliskih i s njim povezanih osoba, kao i drugih osoba za koje su znali da prema njima nemaju nikakvih dugovanja, od njih su tražili da im plate novčane iznose od 5.000 do 30.000 eura, prijeteći im vatrenim oružjem, tjelesnim ozljeđivanjem kao i usmrćenjem ne samo njih nego i njihovih obitelji.

Na taj način su I., II. i V. okr. prisilili oca hrvatskog državljanina s kojim su se sukobili te oštećenika pokušaja ubojstva da im plate tražene novčane iznose, a IV., VII., VIII. i IX. okr., prema uputama II. i V. okr. te zajedno s njima, koristeći se oružjem i fizičkom snagom nanijeli tjelesne ozljede dvojici hrvatskih državljana od kojih su jednom oduzeli slobodu, čime su ih prisilili da im predaju novac odnosno imovinu.

Osim toga se V., VII. i XI. terete da su prijetili još jednom hrvatskom državljaninu ozljeđivanjem i ubojstvom njega i članova njegove obitelji dok nisu primili traženi novac. Također je XI. okr., po uputi V. okr., toj osobi prenosio prijetnje, tražio isplate i preuzimao novac, što je X. okr. radila prema uputi II. okr. prilikom iznude jednog od oštećenika pokušaja ubojstva.

Nadalje se IV. i IX. okr. terete da su, nakon uhićenja zbog tih kaznenih djela i tijekom boravka u zatvoru, s ciljem održanja plana udruženja i nakanom pribavljanja protupravne imovinske koristi, ozljeđivali istražnog zatvorenika i prijetili mu ozljeđivanjem bliskih osoba i paljenjem njegove imovine ako im ne plati traženo i prepiše svoju imovinu, a XII. i XIII. okr. su im u tome pomagali.

USKOK je u optužnici predložio da se protiv sedmorice okrivljenika produlji istražni zatvor", navodi DORH u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene