Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 72. godini

Preminula osnivačica gestalt psihologije u Hrvatskoj Jasenka Pregrad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledna hrvatska psihologinja, jedna od utemeljiteljica gestalt terapije u Hrvatskoj, Jasenka Pregrad umrla je u 72. godini života, doznaje se u Hrvatskoj psihološkoj komori.

Jasenka Pregrad rođena je 1950. u Splitu, završila je studij psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a potom dvogodišnju postdiplomsku edukaciju u SAD-u.

Radila je kao školska psihologinja, gestalt psihoterapeutkinja, obiteljska i sistemska terapeutkinja. Govoreći o susretu s gestaltom, isticala je da joj je "pokazao 'treću dimenziju', ali i pravo na subjektivnu istinu i razlikovanje od drugih, pravo na osobni izbor… put do sebe kroz sve slojeve luka".

Mnogi ju smatraju osnivačicom hrvatske gestalt psihoterapije, a ističe se i njezin doprinos u područje razvojne psihologije te zaštite prava djece i mladih.

Za vrijeme Domovinskog rata, radila je na UNICEF-ovim projektima psihosocijalne podrške, a kasnije na programu "Stop nasilju među djecom". Od 2000. imala je privatnu terapijsku praksu. Kao posebno drage aktivnosti isticala je - vođenje edukacija iz gestalt terapije te autorstvo i vođenje UNICEF-ova programa "Stop nasilju među djecom".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neorganiziran sustav Vodi li jedna pandemija drugoj? Drastično porastao broj osoba na udaru nove pošasti, dvije skupine ljudi su najpogođenije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u četiri grada Podrška u tugovanju: Uskoro radionice psihosocijalne potpore djeci i mladima koji su izgubili roditelje

Jasenka Pregrad također je bila jedna od osnivačica Hrvatske psihološke komore te prva predsjednica Povjerenstva za stručno usavršavanje, koje je vodila od 2004. do 2008. godine.

Posljednji ispraćaj Jasenke Pregrad bit će 1. ožujka na zagrebačkom krematoriju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene