Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sucu koji je ustrijelio psa samo ukor

'Žalostan i sramotan čin koji šalje krivu poruku javnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječkog suca Velimira Radoševića Državno sudbeno vijeće danas je ukorilo jer je prije dvije godine u šetnji Ličkim poljem hicem iz pištolja ustrijelio psa i time naštetio ugledu suda i sudačke dužnosti.

'Smatram to žalosnim i sramotnim činom jer daje poruku javnosti da se može proći nekažnjeno za zločine nad životinjama' komentirao je Luka Oman, predsjednik udruge prijatelja životinja,  presudu sucu Radoševiću. Oman je dodao kako je u ovom slučaju riječ o osobi koja bi trebala braniti pravednost pa je time poruka trebala biti još veća. 'Možda će sudac Radošević ubuduće trebati presuditi nekom za mučenje životnja. Kakvu će on presudu donijeti? Hoće li biti objektivan?', upitao se Oman.

Pročitajte i ovo Kazna nezadovoljnom sucu, ilustracija - 1 Narušio ugled Kažnjen sudac koji je odgađao rasprave zbog zlovolje, dobit će po džepu Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda Najduži štrajk Dobronić u ponedjeljak s predsjednicima sudova o štrajku

Iako je predsjednica Općinskog suda u Rijeci Gordana Kosić za Radoševića tražila razrješenje sudačke dužnosti, DSV se odlučio za najblažu moguću kaznu - ukor, proglasivši riječkog suca odgovornim za stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti. Radošević je početkom ožujka 2007., šećući sa svojom majkom i kćeri te psom na povodcu, hicem iz pištolja, za koji ima dozvolu, ustrijelio 14-mjesečnog labrador-retrivera koji je napao njegovog psa.

>> Suspendiran sudac koji je ustrijelio psa

Iako je zatraženo Radoševićevo razrješenje sudačke dužnost, on je dobio najblažu moguću kaznu-ukor Sudac je kasnije u medijima taj čin obrazložio strahom i bojazni za život kćeri, no udruge za zaštitu životinja odmah su zatražile njegovu suspenziju i kažnjavanje, ocjenivši da nije dostojan obavljanja sudačke dužnosti. Predsjednica suda na kojemu radi Radošević smatrala je, pak, da je prekršio Kodeks sudačke etike koji propisuju da se sudac u profesionalnom postupanju i privatnom životu mora ponašati humano i primjenjivati najviša etička načela u skladu sa standardima profesionalne i opće kulture.

DSV su neki mediji prozivali jer gotovo dvije godine nije vodio postupak protiv prijavljenog suca, no u tom pravosudnom tijelu kažu da nisu postupali jer se protiv suca Radoševića zbog iste stvari vodio kazneni postupak pred Općinskim sudom u Delnicama. Objašnjavaju da je nastavak stegovnog postupka ovisio o okončanju tog kaznenog postupka koji je završen sredinom rujna prošle godine kada je tužiteljstvo odustalo od gonjenja. DSV je danas imenovao nove županijske suce u Rijeci, a to su Jesenka Kovačić, Alen Perhat i Ksenija Dimec. Na Županijski sud u Šibeniku imenovana je Nives Nikolac, na Trgovački sud u Šibeniku Terezija Goreta, a na Prekršajni sud u Senju Vlado Pleše.

Imenovanje na Županijski sud u Zadru nije obavljeno jer ocjena obnašanja sudačke dužnosti za jednu sutkinju još nije pravomoćna. Ni imenovanje na Trgovački sud u Zadru nije obavljeno jer je odlučeno da će se prije toga razgovarati s kandidatima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene