Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova zločinačka organizacija?

Razbojnici na radnom vikendu pljačkali banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je na zagrebačkom području privela 12 osoba koje se povezuje s razbojstvima u novčarskim institucijama unazad nekoliko godina na području Zagreba.

Od 12 privedenih 11-orica muškaraca se sumnjiče za pljačku tri poslovnice Fine, među kojima je i pljačka poslovnice u Zvonimirovoj iz 2005. prilikom koje su ubijena dva zaštitara i ukradeno dva milijuna kuna. Zbog toga se sumnjiče i za dva ubojstva, izvijestili su čelnici zagrebačke policije i ravnateljstva policije na posebnoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stali im na kraj Kraj zagrebačke napasti: Uhićena opasna banda od 11 maloljetnika Slika nije dostupna Akcija policije Zagreb: Desetak uhićenih zbog pljački

Poslovnica Fine u Jablanskoj opljačkana je u siječnju 2004., a poslovnica u ulici V. Holjevca u kolovozu 2004. godine.

Skupina se sumnjiči i za razbojstva dvije Erste banke 2007. i jedne Privredne banke 2008. godine. Terete se i za krađu tri osobna automobila koja su koristili u navedenim kaznenim djelima. Ukupna šteta od krađa iznosi 6,3 milijuna eura.

Od 11 osumnjičenih šest je jučer privedeno, a danas dovedeno u Istražni odjel Županijskog suda u Zagrebu gdje su se branili šutnjom. Četvorica su u zatvoru od ranije, a jedan osumnjičeni je u bijegu. Iz policije su rekli da će se na sudu utvrditi jesu li osumnjičeni zločinačka organizacija.

Na upit novinara radi li se o propustu s obzirom da je policija 2006. tvrdila da ima dovoljno dokaza načelnik Uprave kriminalističke policije, Vitomir Bijelić, je rekao kako su nova svježina među dokazima i neka priznanja. Podsjetimo, policija je prije pet godina uhitila skupinu pod vodstvom Nenada Filipovića.

Dio novca iz pljački pronađen

Bjelić je objasnio kako su tri osobe bile osumnjičene za krvavu pljačku poslovnice Fine u Zvonimirovoj, koje je sud oslobodio i pustio na slobodu. Rekao je kako je policija tada opet krenula s istragom i da su sada u tom slučaju osumnjičene nove tri osobe.

Dodao je da je pronađen i dio novca iz pljački, ali ne i oružje. Prilikom počinjenja kaznenih djela osumnjičeni su međusobno podijelili uloge pa je tako u svakom razbojništvu sudjelovalo po njih troje ili četvero. Neki od njih su u pljačkama sudjelovali tijekom slobodnih zatvorskih vikenda.

Sve je krenulo od pokušaja ubojstva Ante Rose?

Policija je u trag uhićenima ušla istražujući pokušaj ubojstva 41-godišnjeg Ante Rose, što se dogodilo početkom prosinca u Zagrebu. Ante Roso je navodno jedini odbjegli osumnjičenik u ovom slučaju, a iza pokušaja njegova ubojstva stajao je 34-godišnji Ivan Boršić, također osumnjičen u ovom slučaju. On je navodno prvi 'progovorio' o nizu pljački i organiziranoj razbojničkoj skupini na zagrebačkom području.

Nakon njegova priznanja uslijedio je niz uhićenja članova skupine koju se, među ostalim, sumnjiči i za krvavu pljačku Fine, za koju se ranije teretilo druge osobe. Policija je akciju poduzela povodom niza oružanih razbojništava u novčarskim ustanovama počinjenih od 2004. do 2008. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene