Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Uhićen i priveden

General Kruljac noć će provesti u policijskom pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Marko Dumančić, koji je preuzeo obranu uhićenog generala Kruljca, razgovarao je s njim u policiji.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac i još četiri osobe uhićene zbog navodnih malverzacija sa zemljištem noć su provele u jedinici za zadržavanje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Osijeku, nakon čega će sutra biti odvedeni na ispitivanje u osječki USKOK, doznaje se od njihovih branitelja.

Kruljčev branitelj, osječki odvjetnik Marko Dumančić najavio je večeras u Osijeku da će Kruljac sutra biti ispitan u USKOK-u zbog sumnji da je zlouporabio položaj i ovlasti, te da će aktivno iznositi svoju obranu. Nakon što je Kruljac oko 18 sati doveden u osječko-baranjsku policiju s njim se sastao Dumančić koji je novinarima rekao da se njegova branjenika sumnjiči zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Na novinarski upit hoće li general Kruljac aktivno iznositi obranu, ili će se braniti šutnjom, Dumančić je kazao kako njegov klijent ni u ratu nikada nije šutio, pa će se i ovaj put braniti kao pravi hrvatski vojnik. 'General nema primjedbe na policiju i odnos policije prema njemu. Kaže da je legalist i priznaje sustav te smatra da ovaj put, zato, mora proći', rekao nam je Dumančić. 'Moja dužnost je pomoći mu maksimalno u pravnom smislu', istaknuo je na kraju. Dumančić je Kruljčev prijatelj još iz dana Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlouporaba položaja Svi optuženi u 'aferi Sibinj' proglašeni krivima! Slika nije dostupna Suđenje Mladenu Krljucu Mesić: Nisam zapovjedio sporne radove

Podsjetimo, danas je uhićen zapovjednik Kopnene vojske Oružanih snaga RH, general Mladen Kruljac. Nakon pretresa domova i ureda, priveden je u osječku policiju na ispitivanje.

Informaciju o uhićenju potvrdili su ubrzo u MUP-u. Policija je pretresla Kruljčevu kuću u zagrebačkim Remetama i prostorije zapovjedništva kopnene vojske u Karlovcu. General se zatim u crnom kombiju uputio u Slavonski Brod gdje je, kako neslužbeno doznajemo, prisustvovao i pretresu doma. Naposlijetku je, oko 18:00 sati, odveden u prostorije osječke policije.

Cijeli slučaj će se, kako doznajemo, voditi u Osijeku, a branit će ga Marko Dumančić. 'General Kruljac je moj prijatelj. Bili smo zajedno u ratu. Ja jesam preuzeo njegovu obranu. On je ratni heroj, član hrvatske vojske, ja sam njegov branitelj i vidjet ću zašto se tereti, da li ima osnova u tim sumnjama ili nema', rekao je Marko Dumančić, odvjetnik Mladena Kruljca.

Policija je jutros uhitila Kruljca po USKOK-ovu nalogu zbog sumnje da je bio uključen u malverzacije sa zemljištima u Slavonskom Brodu. Uz Kruljca je uhićeno još nekoliko osoba, a čitav predmet koordinira USKOK u Osijeku.

Vojska besplatno radila građevinske radove

Priča datira iz 2007. godine kada je Vlada poklonila općini Sibinj 27 hektara državnog zemljišta pod uvjetom da se na tom zemljištu izgradi gospodarska zona. Međutim, umjesto da tamo niknu neka nova skladišta ili postrojenja Općina Sibinj odlučila je trgovati i prodati to zemljište. Poznatom zagrebačkom poduzetniku Ivanu Rimcu, široj javnosti poznatiji kao vlasnik najvećeg paketa dionica splitskog nogometnog kluba Hajduk, prodali su polovicu tog zemljišta po znatno nižoj cijeni od stvarne tržišne vrijednosti. Ivan Rimac je to založio pod hipoteku u koruškoj banci i tamo dobio kredit od četiri i pol milijuna eura.

Istražitelji sumnjaju da je mehanizacija hrvatske vojske radila određeno vrijeme na tom privatnom zemljištu i to građevinske radove u vrijednosti od nekoliko milijuna kuna, a da pritom za taj posao ništa nije plaćeno. Treba se utvrditi i ima li neka veza između tih radova i ljudi koji su kupili tu zemlju. Ukupno je šest osoba za sada obuhvaćeno istragom.

Josipović podržava akciju nadležnihi tijela

Za mišljenje o uhićenju zapovjednika kopnene vojske upitali smo i hrvatskog predsjednika. 'Istaknuo bih kako je zakon za svakog jednak. ja osobno, a i oružane snage, podržavamo sve akcije nadležnih tijela za rasvjetljavanje ovakvih sumnji', rekao je predsjednik Ivo Josipović. 'Isto tako siguran sam da će postupak biti brz i utemeljen na činjenicama i da će ishod biti pravedan', dodao je.

'Kada je riječ o daljnjem funkcioniranju kopnene vojske pa i vojske u cjelini, razgovarao sam s načelnikom glavnog stožera i potpuno je sigurno da će oružane snage dalje normalno funkcionirati i da neće biti nikakvog zastoja u izvršavanju onih obveza koje vojska ima', pojasnio je predsjednik Republike.

Predsjednik Josipović na pitanje misli li da je general Kruljac pokušao pobjeći iz Hrvatske, jer je imao vizu za SAD, odgovara kratko i kaže da u to ne vjeruje. 'Treba vidjeti kako će se taj postupak dalje razvijati', zaključio je. Josipović je na kraju rekao kako upravljanje kopnenim snagama preuzima Kruljčev zamjenik, dok se slučaj ne završi.

MORH: Zapovijedanje je preuzeo brigadni general Zvonko Peternel

Iz ministarstva obrane priopćili su kako još nisu zaprimili službenu obavijest o uhićenju. 'Ministarstvo obrane će po zaprimanju službene obavijesti od nadležnih tijela u okviru redovne procedure odlučiti o mjerama koje je dužno poduzeti sukladno važećim zakonima. Sustav zapovijedanja u Hrvatskoj kopnenoj vojsci redovno funkcionira te HKOV-om trenutno zapovijeda zamjenik zapovjednika HKOV-a brigadni general Zvonko Peternel', priopćili su.

Stjepan Mesić za čijeg je mandata Kruljac i promaknut u zapovjednika kopnene vojske ima samo riječi hvale. 'O tome praktično ne znam ništa, ali ono što znam to je da je general Kruljac bio anagžiran u obrani Hrvatske, da je bio izvrstan časnik, dobar organizator, snalažljiv poznavalac vojne vještine', rekao je Mesić.

Kruljac je najviša djelatna vojna osoba koja je uhićena u novijoj hrvatskoj povijesti, a imenovan je zapovjednikom Kopnene vojske u ožujku 2007. godine, nakon što je prethodne četiri godine obnašao dužnost zamjenika zapovjednika. To je četvrta najviša pozicija u vojsci, nakon načelnika Glavnog stožera i njegova dva zamjenika.(J.G./B.V./A.E./T.Š./I.I./A.J./Hina/Agencija Vlm)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene