Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon skoro tri godine

U petak presuda za 'Vlak smrti' u Rudinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petorici optuženih za željezničku nesreću u Rudinama kod Splita, u kojoj je u ljeto 2009. poginulo šest, a ozlijeđeno 55 putnika, u petak bi na splitskom Županijskom sudu trebale biti izrečene nepravomoćne presude.

Objava presude u slučaju 'Vlaka smrti', koji je iskliznuo iz tračnica zbog neodgovarajućeg održavanja pruge, najavljena je za podne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za Rudine Medak: Retardant kojim se prskala pruga je imao sve ateste Slika nije dostupna Položeni vijenci Obilježena 3. godišnjica 'vlaka smrti' u Rudinama

>> Optuženi za nesreću u Rudinama tvrde da nisu krivi

Za nesreću nagibnog vlaka na optuženičkoj su se klupi našli bivši direktor HŽ-a Ivan Medak, direktor tvrtke 'Intrade' Ivan Tomašković, savjetnik u toj tvrtki Jozo Bazina, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac DVD-a Branko Tišljar.

Suđenje je počelo u siječnju 2011. od kada je sudac Damir Romac saslušao članove obitelji stradalih te brojne druge svjedoke među kojima i vještake Centra za forenzička ispitivanja 'Ivan Vučetić' iz Zagreba. Prema njihovim nalazima glavni uzrok iskliznuća nagibnoga vlaka je američki 'retardant' kojim se prskala pruga u Rudinama.

Zastupnica optužbe Rene Laura smatra da su okrivljeni počinili teško kazneno djelo protiv sigurnosti i to s neizravnom namjerom, zbog čega je tražila osuđujuće presude.

Drugoga dana iznošenja završnih riječi preostali branitelji okrivljenih ustrajali su u tvrdnjama da optužnica ne zadovoljava osnovne uvjete za vođenje kaznenog postupka, ali i da je nerazumljiva.

Optuženici tijekom cijelog postupka tvrde da nisu krivi, ističući da su o propuštanju nagibnog vlaka nakon tretmana pruge nepropisnom 'retardantom' odlučivale druge osobe u HŽ-u.

Za ovo kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina, no odluči li sud da se ipak radilo o nehaju kazne mogu biti manje.

Obiteljima poginulih putnika Hrvatske željeznice isplatile su 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene