Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položeni vijenci

Obilježena 3. godišnjica 'vlaka smrti' u Rudinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca na mjestu stradanja danas je u Rudinama kod Splita obilježena treća godišnjica najveće željezničke nesreće u povijesti Hrvatskih željeznica.

24. srpnja 2009. na liniji Zagreb-Split nagibni vlak iskočio je iz tračnica. Tom je prilikom poginulo šest putnika, dok ih je 55 teže i lakše ozlijeđeno, a nastala je i velika materijalna šteta.

'Danas smo se ovdje sastali na treću godišnjicu najveće nesreće sa željom da odamo počast stradalima. Želimo istaknuti naše veliko žaljenje zbog toga što se dogodilo i ovom prilikom obiteljima stradalih izražavamo sućut i želimo sudjelovati u njihovoj boli za izgubljenim članovima', kratko je novinarima kazao član Uprave HŽ holdinga Ivan Vuković.

Na polaganju vijenaca je bio i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jasmin Krizmanić, koji je u ime ministarstva izrazio sućut obiteljima nastradalih putnika. 'Nažalost ovo je tragedija. Mi trebamo učiniti sve da se tragedije svedu na minimum, jer uvijek je u pitanju ljudski čimbenik. Ili kroz upravljanje ili održavanje sustava. Nažalost to je tako', izjavio je pomoćnik ministra.

Kako se moglo čuti HŽ Putnički prijevoz d.o.o., društvo koje se nalazi u sklopu HŽ-ova holdinga, do danas je zaprimilo 70 odštetnih zahtjeva ozlijeđenih putnika i članova obitelji poginulih. Obiteljima poginulih putnika do danas je isplaćeno 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Totalna šteta na vlaku iznosi 28 milijuna kuna, troškovi sanacije pruge 242.000 kuna, pranje pruge 320.000 kuna, zamjenski autobusi za putnike 1,27 milijuna kuna, te šteta na pružnom vozilu 1,5 milijuna kuna.

Iz HŽ holdinga su dodali kako je uprava nakon nesreće u Rudinama analizirala stanje sigurnosti željezničkoga prometa, nakon čega su donijeli zaključak s dodatnim mjerama u području sigurnosti, a radilo se o dodatnom nadzoru sigurnosti prometa i mjerama za podizanje radne i tehniloške discipline. (Hina) 

Pročitajte i ovo Vlak Tri osobe bile u vozilu Užas u Bjelovaru: Vlak na pružnom prijelazu naletio na automobil Ilustracija Cilj je skratiti putovanje HŽ kupuje nove vlakove za liniju Zagreb-Split: Do kraja 2027. bit će uloženo 100 milijuna eura

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene