Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Polaganjem vijenaca na mjestu stradanja danas je u Rudinama kod Splita obilježena treća godišnjica najveće željezničke nesreće u povijesti Hrvatskih željeznica.


24. srpnja 2009. na liniji Zagreb-Split nagibni vlak iskočio je iz tračnica. Tom je prilikom poginulo šest putnika, dok ih je 55 teže i lakše ozlijeđeno, a nastala je i velika materijalna šteta.

'Danas smo se ovdje sastali na treću godišnjicu najveće nesreće sa željom da odamo počast stradalima. Želimo istaknuti naše veliko žaljenje zbog toga što se dogodilo i ovom prilikom obiteljima stradalih izražavamo sućut i želimo sudjelovati u njihovoj boli za izgubljenim članovima', kratko je novinarima kazao član Uprave HŽ holdinga Ivan Vuković.

Na polaganju vijenaca je bio i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jasmin Krizmanić, koji je u ime ministarstva izrazio sućut obiteljima nastradalih putnika. 'Nažalost ovo je tragedija. Mi trebamo učiniti sve da se tragedije svedu na minimum, jer uvijek je u pitanju ljudski čimbenik. Ili kroz upravljanje ili održavanje sustava. Nažalost to je tako', izjavio je pomoćnik ministra.

Kako se moglo čuti HŽ Putnički prijevoz d.o.o., društvo koje se nalazi u sklopu HŽ-ova holdinga, do danas je zaprimilo 70 odštetnih zahtjeva ozlijeđenih putnika i članova obitelji poginulih. Obiteljima poginulih putnika do danas je isplaćeno 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Totalna šteta na vlaku iznosi 28 milijuna kuna, troškovi sanacije pruge 242.000 kuna, pranje pruge 320.000 kuna, zamjenski autobusi za putnike 1,27 milijuna kuna, te šteta na pružnom vozilu 1,5 milijuna kuna.

Iz HŽ holdinga su dodali kako je uprava nakon nesreće u Rudinama analizirala stanje sigurnosti željezničkoga prometa, nakon čega su donijeli zaključak s dodatnim mjerama u području sigurnosti, a radilo se o dodatnom nadzoru sigurnosti prometa i mjerama za podizanje radne i tehniloške discipline. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Potpisan ugovor za nove vlakove - 3 Stiže 21 novi vlak za HŽ: S Končarom potpisan ugovor težak 884 milijuna kuna Slika nije dostupna NOVI VLAK NA PRUZI Ali svoju punu brzinu na hrvatskim prugama ne može postići