Prosjakinja, ilustracija
Prosjakinja, ilustracija Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provodi istragu protiv četvero ljudi. Okrivljeni su za trgovinu ljudima, a zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela određen im je istražni zatvor.


50-godišnjakinja, 27-godišnjakinja, 50-godišnjak i 24-godišnjak osumnjičeni su da su od prosinca 2020. do 17. veljače 2021. iskoristili tešku materijalnu situaciju jedne žene.

U zamjenu za stanovanje naredili su joj da prosi na području grada Zagreba. Novac koji je dobila prošenjem su joj uzimali.

Okrivljenike se tereti da su nesretnoj ženi uzeli odjeću i torbicu s dokumentima te ju obukli u staru i potrganu odjeću i dali joj karton s natpisom za prošnju. Isprošeni novac morala im je predavati svakodnevno, a kad je taj iznos bio manji od 700 kuna - tukli bi ju.

Očevid u obiteljskoj kući u Ruščici - 3 Sin ubio oca: Policija u obiteljskoj kući pronašla mrtvog muškarca, ubojica ubrzo uhićen

Žena je uspjela pobjeći od njih 20. siječnja. Početkom veljače su je u gradu vidjeli 50-godišnjakinja i 24-godišnjak. Ponovno su je fizički i verbalno napali. Pod prijetnjama se vratila kod njih i nastavila prositi i predavati im novac.

17. veljače, uspjela je ponovno pobjeći. Uhvatio ju je 24-godišnjak te ju pretukao i nanio joj brojne tjelesne ozljede.

Koronavirus test, ilustracija A kamo ste vi krenuli, gospođo? Pokušala ući u Hrvatsku sa krivotvorenim PCR testom

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv svih četvero zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je on usvojio.

Slijedi istraga, a utvrdi li im se krivica, za kazneno djelo trgovanje ljudima predviđena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.