Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Merčepu

Svjedok: Dok je Merčep bio u Pakračkoj Poljani sve je bilo pod kontrolom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik pričuvne postrojbe MUP-a Zvonko Stojković izjavio je danas na suđenju Tomislavu Merčepu kako misli da je Merčep bio zapovjednik te postrojbe te da je sve bilo pod kontrolom dok je optuženi bio u Pakračkoj Poljani u kojoj nije vidio zarobljene civile.

"Dok je on bio tamo, kad sam ga ja vidio, sve je bilo uredu, sve je bilo pod kontrolom", kazao je svjedok Zvonko Stojković na zagrebačkom Županijskom sudu, tijekom suđenja Tomislavu Merčepu.

Za optuženog bivšeg savjetnika ministra unutarnjih poslova rekao je da je bio čovjek od povjerenja te da je odavao dojam čovjeka od akcije. Merčepa je, međutim, vidio samo jednom na Zagrebačkom Velesajmu, "možda jednom" u Pakračkoj Poljani te kad je optuženi bio ranjen.

Upoznao ga je na Zagrebačkom velesajmu, gdje je s ostalim dragovoljcima čekao autobuse za bojište. Ispričao je da je na putu imao slušalice na ušima i joint u ruci te da nije znao kuda su ih vozili. Tek je kasnije doznao da je to bila Pakračka Poljana, gdje su, prema optužnici, pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a pod Merčepovim zapovjedništvom 1991. dovodili zarobljene civile.

Pročitajte i ovo Donald Trump Čeka se reakcija Trump pokušao spriječiti svjedočenje bivših suradnika, ali sudac je bio drugačijeg mišljenja Nikola Rukavina doveden pred državnog odvjetnika (Foto: Dnevnik.hr) sutra pred istražnog suca Član uprave i donedavni šef u HEP-u iznijeli obranu: Ne osjećaju se krivima za tragediju u Hidroelektrani Plat

>> Suđenje Merčepu: 'Civili su stradali nevini'

Za svog suborca, pokojnog Muniba Suljića kojeg se s još nekoliko pripadnika pričuvnog sastava MUP-a teretilo za ubojstvo zagrebačke obitelji Zec, svjedok je rekao da je glumio šerifa i jurišnika te da "nije slušao Tomu", odnosno "zapovjednika Merčepa". Posvjedočio je da su Suljić i Nikola Rukavina zvani Pop "tamo radili cirkus i predstavljali se kao zapovjednici".

Za pokojnog Stipu Manđarelu rekao je da ga poznaje od prije rata, jer je vodio cirkus te da je za vrijeme rata imao čudne ideje u glavi koje svjedok nije poštivao. Objasnio je da bi Mađarelo osvojio neko selo, nakon čega ne bi uopće postavljao straže niti bi o tome ikoga obavijestio.

Svjedok je ustvrdio da nije imao zapovjednika kada bi Merčep otišao. "Kad nije bilo Merčepa 'kog bum slušal'", upitao se, dodavši da je uvijek nosio pušku, jer nikome nije vjerovao.

Poljanu je napustio nakon napada na Bujavicu, jer je "pukao" kad su ih napali zrakoplovi, a kasnije se pridružio 153. brigadi Hrvatske vojske. Tek kad je došao u Zagreb čuo je da se njegovu bivšu postrojbu naziva "merčepovcima", ali tvrdi da se oni međusobno nisu tako nazivali.

Policijski načelnik koji je radio u Čazmi, Daruvaru i Pakracu Nikola Ivkanec posvjedočio je da je Merčep bio autoritet kojeg se slušalo, no on ne zna je li bio zapovjednik postrojbe. "On je bio autoritet i vođa, a tamošnjim postrojbama su zapovijedali niže rangirani zapovjednici", ustvrdio je svjedok.

Po njegovim operativnim podacima Merčep nije bio u postrojbi nakon ranjavanja 1991. Osobno ga je prvi put vidio krajem 1992. na obljetnici oslobođenja Lipika, gdje su u Merčepu, kako je kazao, gledali osloboditelja i hrabrog čovjeka.

Suđenje Merčepu, optuženom da je kao zapovjednik pričuvnog sastava MUP-a odgovoran za pljačku, odvođenja i ubojstva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja, nastavlja se 22. studenoga kada bi ponovno trebao svjedočiti bivši pripadnik postrojbe Miro Bajramović, koji se danas, iako je bio pozvan, nije pojavio na sudu.

Bajramović je još 1997. u ugaslome splitskom tjedniku Feral Tribuneu posvjedočio o zločinima postrojbe, nakon čega su i pokrenuti sudski postupci protiv nekih njegovih suboraca. Zbog odvođenja trojice srpskih civila koji su poslije ubijeni u Pakračkoj Poljani Bajramović je osuđen na četiri godine zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene