Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio Slavko Ivanić

Suđenje Merčepu: 'Civili su stradali nevini'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavko Ivanić posvjedočio je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da su trojica gardista u studenom 1991. iz obiteljske kuće u Kutini odvela njegove susjede Vasilija i Milorada Miletića koji su, po njegovom mišljenju, stradali nevini, 'možda kao kolateralne žrtve rata'.

Svjedok je na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da nije vidio odvođenje susjeda ali mu je to nekoliko dana kasnije ispričala supruga i majka odvedenih Jula Miletić koja je umrla prije tri godine.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

On ju je 16. studenog 1991. odvezao automobilom u Pakračku Poljanu tražiti supruga i sina ali mu je tamo zapovjednik zamjerio što se brine za Srbe i rekao mu da 'nama neće biti dobro dok god ima Hrvata koji misle da ima lojalnih Srba'.'Bio je ljut, a i drugi su vojnici dijelili sličan stav', kazao je svjedok koji je nakon toga sjeo u automobil u kojem ga je čekala Jula Miletić i otišao.

Svjedok se prisjetio da su mjesec dana nakon odvođenja Juli Miletić dovezene urne s ostacima supruga i sina.

>> Rimac za zločine njegove postrojbe zna samo iz medija

Po njegovim saznanjima, trojica muškaraca su Miletiće prethodno tražili na dvije adrese u susjednim ulicima, a u njihov dom odveo ih je njihov nećak koji nije slutio zlo.

Milorad je bio kod susjeda pa su ga oni zvali na telefon da dođe kući, a onda su ih odvezli, rekao je svjedok prepričavajući što je doznao od Jule Miletić.

On je prvo pomislio da su vojnici poveli Miletiće kao vodiče na područje oko sela Bujavice jer su poznavali taj teren.

Gardisti su Juli Miletić rekli da su došli po zapovjedi i da o tome ne smije govoriti ni pitati tri dana. Nakon što je rekla da su joj odvedeni suprug i sin tražila ih je cijela ulica, a svjedok je s Julom Miletić otišao u Pakračku Poljanu jer se pričalo da je tamo logor i da tamo zapovijeda osoba po nadimku Pop.

Svjedok se prisjetio da je Jula Miletić kasnije u novinama prepoznala jednog od trojice koji su odveli njezina supruga i sina i da je tvrdila da se radi o Siniši Rimcu, bivšem pripadniku pričuvne postrojbe MUP-a koji je odslužio pet i pol godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu nepoznatog muškarca u Pakračkoj Poljani te iznude i nezakonitog uhićenja trojice zagrebačkih Srba krajem 1991.

Suđenje Merčepu, optuženom da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ubojstva, zlostavljanja i pljačku srpskih civila 1991. na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području, nastavlja se 23. listopada ispitivanjem novih svjedoka, među kojima je i umirovljeni general Antun Tus. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene