Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje za ubojstvo svećenika: Uzelac plakao i povraćao te kaže da nije kriv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne osjećam se krivim. Ne mogu odgovarati za nešto što nisam počinio i nadam se da će to na ovom sudu izaći na vidjelo.'

Izjavio je to Srećko Uzelac, kojem je na Županijskom sudu u Karlovcu počelo suđenje za ubojstvo svećenika Josipa Rafaja iz Generalskog Stola.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzelac, okrivljen za ubojstvo svećenika, ostaje u pritvoru Slika nije dostupna Produljen pritvor Srećku Uzelcu, okrivljenom za ubojstvo svećenika Josipa Rafaja

Uzelcu, koji se žalio na teško psihičko stanje, u sudnici je pozlilo te je povraćao. Suđenje je dijelom pratio u suzama.

Sud je ispitao Evicu Krešić koja je rekla da je Uzelac prijetio župniku da će ga ubiti i kako je tvrdio da ga nitko neće s tim povezati.

Odvjetnik okrivljenika Boris Grgurić odmah nakon Uzelčeva izjašnjavanja o optužnici zatražio je od sudskog vijeća da se s rasprave isključi javnost zbog "zaštite osobnog i obiteljskog života okrivljenika" i okrivljenikova teškog psihičkog stanja, pogotovo zbog velikog broja novinara.

Tomu su se usprotivili i zamjenik županijske državne odvjetnice Aleksandar Mitić i odvjetnik oštećenika Stjepana Rafaja, brata ubijenog svećenika.

Nakon vijećanja zahtjev je odbijen među ostalim i zbog nalaza neuropsihijatrijskog vještačenja Psihijatrijske bolnice Vrapče da kod "Srećka Uzelca nema psihopatskih elemenata koji bi dovodili u pitanje njegovu raspravnu sposobnost unatoč činjenici da je ispitanik osoba s poremećajem ličnosti dominantno narcističkog tipa".

Nakon što je suđenje nakratko bilo prekinuto, jer je okrivljenik Uzelac u pokrajnjoj prostoriji povraćao, uslijedilo je ispitivanje Evice Krešić. Sjedokinja Krešić rekla je da je Uzelac bio ljubomorno opsjednut njezinom bivšom ljubavnom vezom sa svećenikom Rafajem. Kazala je da i policija posjeduje okrivljenikovu SMS poruku gdje ju nakon prekida moli da mu se vrati, "da budu zajedno dok je još čovjek živ, dok se ne desi zlo". Nakon toga, kako je rekla, ona je svećeniku Rafaju, u strahu za njegov život, poslala poruku "čuvaj se anđele".

Ona odriče da je ikada u životu bila u Generalskom Stolu, a Uzelac je u istrazi tvrdio, što je sastavni dio obrazloženja optužnice, da je ona kritične noći bila u župnom dvoru, a da ju je on (okrivljenik) čekao u automobilu, te da mu je, kada se vratila, ispričala "da je Josipu u prepirci pljunula u lice i udarila ga nogom u onu stvar".

Na optužbe da je kritične noći bila s Uzelcom u Generalskom Stolu, ona je pogledala okrivljenika i rekla: "Ti znači sada sve svaljuješ na mene i ukopavaš se još dublje?"

Uslijedila su Uzelčeva pitanja u vezi s njihovom intimom, koja nisu predmet sudske rasprave, te je sudac Ante Ujević naredio policiji iz okrivljenikove pratnje da ga izvedu iz sudnice.

Danas je svjedočilo četvero svjedoka, dok je stric okrivljenika Sava Uzelac iskoristio zakonsku mogućnost da ne svjedoči protiv bliskog rođaka. Nitko od svjedoka nema neposrednih saznanja o ubojstvu, već su govorili o događajima prije i nakon ubojstva.

U izjavi za medije nakon rasprave Silvije Degen, odvjetnik oštećenika Stjepana Rafaja, brata poginulog svećenika, kazao je da je prvi dan rasprave pokazao da u ovom predmetu ima elemenata za težu kvalifikaciju. Umjesto za "ubojstvo" okrivljenik bi trebao odgovarati za "teško ubojstvo iz osobito niske pobude, bezobzirne osvete", kazao je.

Ročište se nastavlja sutra.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene