Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optuženici za ubojstva u FINI i ZABI: Nismo krivi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmorica optuženih za dvije najkrvavije pljačke posljednjih godina, u poslovnicama FINA-e i Zagrebačke banke 2005., izjavili su na početku suđenja da se ne osjećaju krivima za zločine u kojima su ubijena dva zaštitara i građanin Dragutin Golik koji je pokušao spriječiti njihov bijeg.

Svi optuženici pojedinačno su se pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda kojim predsjeda sudac Zdravko Majerović izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apel majke urodio plodom Privedeni zaštitari koji su pretukli mladiće ispred kluba: "Moj sin nije znao je li mu brat živ ili mrtav" Ilustracija Napad u Zagrebu Redari tukli mladiće ispred poznatog noćnog kluba. Majka na rubu suza: "Govorili su mi - nemoj ići s time u javnost, to je mafija. Ali morala sam"

Zbog krvave pljačke u listopadu 2005. kada su u poslovnici FINA-e u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu ubijeni zaštitari Drago Renar i Stipe Mušan te pljačke poslovnice Zagrebačke banke na Drvinju kada je teško ranjen građanin Dragutin Golik, koji je kasnije preminuo, optuženi su Nenad Filipović, Grgo Crnković, Ognjeg Grubić, Boris Žalac, Igor Mustać, Mario Drpić i Dražen Gebaj.

Odvjetnici dijela optuženika najavili su danas da će, zbog medijskog linča, tražiti zaštitu svjedoka koji bi njihovim branjenicima trebali dati alibi.

Medijskim linčom odvjetnici smatraju neke komentare čitatelja na tekstove obavljene na Internetu u kojima se, kako kažu, navodi da optužene treba linčovati i objesiti. Odvjetnici se stoga boje za svjedoke koji bi optuženicima trebali dati alibi za vrijeme u kojem su počinjeni zločini.

"Zbog straha za svjedoke njihova ćemo imena sudu predložiti naknadno pismenim putem, a zatražit ćemo i njihovu zaštitu", kazao je odvjetnik Branko Šerić.

Rekao je da sud zaštitu svjedoka uglavnom određuje na zahtjev tužiteljstva, ali da bi u ovom slučaju zaštitne mjere trebalo odrediti i po zahtjevu obrane koja smatra da su svjedoci ugroženi. Dodao je da njegov branjenik Grgo Crnković, primjerice, tvrdi da je u vrijeme zločina bio na drugom mjestu, a ne u FINA-i ili Zagrebačkoj banci.

Crnkovića se, prema optužnici, osim za pljačke s prvooptuženim Nenadom Filipovićem i trećeoptuženim Ognjenom Grubićem tereti za ubojstva dvojice zaštitara Drage Renara i Stipe Mušana, te građanina Dragutina Golika koji je pokušao spriječiti razbojnički bijeg.

Grubićev odvjetnik Ante Madunić kazao je da će, ukoliko budu osuđeni, optuženi dobiti drakonske kazne za zločine koji im se stavljaju na teret. "Stoga im treba dati poštenu priliku da se brane", kazao je Madunić, naznačivši kako će obrana dokazivati da su optuženi u vrijeme zločina bili na nekom drugom mjestu.

Razbojnička skupina koja se našla na optuženičkoj klupi je, prema pisanju medija, odgovorna i za niz drugih pljački u Zagrebu, a navodno su zaradili više od pet milijuna kuna. Novac nikada nije pronađen.

Skupinu je navodno osnovao prvooptuženi Filipović, bivši robijaš i ovisnik o drogama, koji je prije zločinačke karijere bio elitni vojni specijalac i diverzant, povezan s nekoliko poznatih osoba iz hrvatskog ratnog vojnog vrha. Među ostalim, vjenčani kum mu je bio sadašnji haški optuženik Ante Gotovina, dok mu je general Ante Roso krsni kum sinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene