Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođeno suđenje za 'vlak smrti'

Strojovođa se zbog psihičkih problema nije pojavio na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedolaska na sud strojovođe Joška Palinića do 16. svibnja odgođeno je suđenje za željezničku nesreću.

Nesreća u Rudinama dogodila se u srpnju 2009.,  u njoj je poginulo šest osoba, a ozlijeđeno je njih 55 prilikom iskliznuća putničkog vlaka na relaciji Zagreb-Split.

Predsjedniku sudskog vijeća sucu Damiru Romcu stigla je netom prije početka rasprave obavijest o tome da je svjedok Joško Palinić zbog zdravstvenih tegoba jutros zatražio liječničku pomoć u Klinici za psihijatriju Kliničkoga bolničkog centra Split. 'Osoba je uznemirena i anksiozna te ima znakove PTSP-a zbog čega ne može pristupiti raspravi', pročitao je dio iz obavijesti sudac Romac.

Pročitajte i ovo Tvrtka Enna Transport Sudar kod Novske Tvrtka demantirala optužbe Sindikata o strojovođi teretnog vlaka: "Signalizacija je bila u redu. Zvao je prometnika, ali ga nije mogao dobiti" Ostaci vlaka - 1 Domagoj Mikić otkriva detalje Strahota koju je teško opisati riječima: Evo kako izbliza izgleda mjesto sudara dvaju vlakova

>> Kondukter iz 'vlaka smrti': Sjećam se samo kad je otkazala kočnica

>> Suđenje za Rudine: 'Na strminama kočenje nije bilo efikasno'

Budući da je to drugi put da svjedok Palinić ne dolazi na sud, branitelji petorice optuženih nisu se složili s čitanjem njegova iskaza. Obrana je među ostalim sudu predložila da se na pruzi obavi rekonstrukcija nesreće te je zatražila da sud službeno zahtijeva zdravstveni karton strojovođe Palinića iz kojega bi se vidjelo je li imao psihičkih teškoća i prije željezničke nesreće.



U tom sudskom postupku desetak svjedoka već je dalo iskaze. Optužnica tereti bivšega direktora HŽ-a Ivana Medaka, direktora tvrtke "Intrade" Ivana Tomaškovića i savjetnika u toj tvrtki Jozu Bazinu te voditelja protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a Stružac Branka Tišljara da su sudjelovali i nabavi i rabljenju retardanta TG-300, čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo tragediju, te da su bili svjesni posljedica. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene