Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za nesreću u Rudinama

Suđenje za Rudine: 'Na strminama kočenje nije bilo efikasno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na županijskom sudu u Splitu održala se rasprava u slučaju vlaka smrti u Rudinama u kojem je poginulo šest, a ozlijeđeno je 55 ljudi.

Na suđenje su bili pozvani oštećenici, odnosno članovi obitelji poginulih putnika. Posebno je bilo zanimljivo svjedočenje Žarka Rogana koji je preživio nesreću u Rudinama, no njegova žena nije bila te sreće.

Pročitajte i ovo Vlak Tri osobe bile u vozilu Užas u Bjelovaru: Vlak na pružnom prijelazu naletio na automobil Ilustracija Cilj je skratiti putovanje HŽ kupuje nove vlakove za liniju Zagreb-Split: Do kraja 2027. bit će uloženo 100 milijuna eura

Žarko je inženjer i 40 je godina radio u njemačkoj tvrtki koja se bavi kočnim sistemima. Kaže kako mu se od početka vožnje činilo da vlaku dobro ne funkcioniraju sistemi za kočenje. Dodao je kako smatra da u redu nije bio ni nagibni sistem zbog kojeg se vlak previše ljuljao tijekom vožnje. 'Na svim strminama kočenje nije bilo efikasno', rekao je. Istakao je kako je kršćanski oprostio odgovornima za nesreću no rekao je kako mu nije jasna tolika neodgovornost.

U Kninu sam primijetio da vlak ne koči pa sam supruzi rekao da nećemo živi stići u Split. Kada smo prošli Perković, sve je izmaknulo kontroli. Vlak se tresao u okukama, više nije kočio. Ubrzavao je ... počeo se snažno drmati. Kočnice se nisu čule. Vlak je udario u kamenje pokraj pruge tri puta prije nego što je izletio s tračnica', rekao je Rogan.

Rekao je kako je za vrijeme vožnje imao osjećaj da nagibni sustav vlaka ne radi i da su putnici imali osjećaj da ih se 'ljulja' ili 'baca'. 'Ove se nagibne kompozicije ne voze na starim, nego na novotrasiranim prugama', napomenuo je i dodao kako se dva tjedna prije te željezničke nesreće vozio istom kompozicijom iz Zagreba prema Splitu. 'Tada nisam osjetio takve probleme s kočenjem', zaključio je svjedok.

Bilo je zaista grozno i traumatično, stvari su letjele, ljudi su vikali od bolova, plakali, rekao je prepričavši sudskom vijeću kako je nakon nesreće kroz prozor spašavao unuke.

Na suđenju je svjedočila Ines Bodet  Bakić, majka poginule putnice, Ilija Alvir, sin poginulog putnika i Marko Gaj, brat poginulog putnika. Ines Bodet Bakić i Ilija Alvir rekli su kako neće postaviti imovinsko-pravni zahtjev već će odštetu tražiti u građanskoj parnici.

Isto su se tako u dopisu sudu očitovali članovi obitelji poginuloga Krešimira Trajbara te najmlađe putnice Petre Radić (19), koji nisu došli danas.

>> Nesreća u Rudinama: Kazneno djelo počinjeno iz nehaja

>> Prijeti im od 3 do 12 godina zatvora

Sutra se na Županijskom sudu u Splitu nastavlja suđenje, a opet će svjedočiti oštećenici nesreće u Rudinama. Podsjetimo, u srpnju 2009 u nesreći u Rudinama poginulo je šest i ozlijeđeno je 55 osoba. Osumnjičeno je pet osoba i prijeti im kazna od tri do 12 godina zatvora.

Bivšeg direktora poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi Hrvatskih željeznica Ivana Medaka te Ivana Tomaškovića, direktora tvrtke 'Intrade', koja je nabavljala retardante za HŽ, Jozu Bazinu, savjetnika u toj tvrtki, Dragu Rogulja, šefa protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, i Branka Tišljara, vatrogasca DVD-a iz Strušca, optužnica tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene