Arhivska fotografija (Foto: AFP)
Arhivska fotografija (Foto: AFP) Foto: Afp

Stanovnik Lasinje dragovoljno je predao policiji veću količinu oružja, među kojim ručni raketni bacač, te streljivo i eksploziv, izvijestila je u petak karlovačka Policijska uprava, dodavši da će oružje i minsko-eksplozivna sredstva biti uništeni prilikom organiziranog uništavanja.


Oružje je predano u četvrtak, u sklopu preventivne akcije "Manje oružja, manje tragedija".

Vezani članci Ilustracija Raste prodaja oružja: "Ljudi su spremni izdvojiti i pet ili šest tisuća eura, kupuju na kredit" Zolja u Zadru - 3 Zapanjujuća scena u Zadru: Na semaforu crveno, on kroz prozor drži zolju, a što je tek policija još sve otkrila...

Stanovnik Lasinje predao je policiji ručni raketni bacač, dvije puške, tri ručne bombe, dvije tromblonske mine, rasprskavajuću minu, 6,3 kilograma raznog eksploziva, 21 komad puščanog streljiva, 43 detonatorske kapisle, četiri upaljača za mine, pet metara štapina i jedno topničko streljivo, navela je policija.

Protiv neimenovanog građanina Lasinje, kao ni protiv drugih koji dragovoljno predaju naoružanje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, a kako predati oružje, svi mogu saznati putem besplatne telefonske linije 0800 8892.

"Na telefonski poziv policiji na njihovu kućnu adresu doći će stručni i osposobljeni policijski službenici i to oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva preuzeti u njihovu domu, da bi se izbjeglo moguće ozljeđivanje", rekla je glasnogovornica PU karlovačke Senka Staroveški.

Načelnik Općine Lasinja Željko Prigorac pozdravio je ovaj čin sumještanina te podsjetio da je Lasinja tijekom Domovinskog rata bila okupirana od 1991. do vojnoredarstvene operacije "Oluja" u kolovozu 1995., a u tom je razdoblju 95 posto kuća bilo spaljeno ili razrušeno.

Od tada je sve obnovljeno, ali zaostalog oružja očigledno još ima, istaknuo je.

"Teško mi je reći koliko je oružja i eksplozivnih naprava još po kućama, ali koliko god da ima, to je opasno i pozivam građane da ga se dragovoljno riješe. Najopasnije je neodgovorno odbacivanje u šume ili kontejnere, jer netko može stradati, tako da je jedini pravi put pozvati policiju pa da se to odnese na siguran način", rekao je načelnik općine Prigorac.

Ujedno je pozvao građane ako imaju spoznaju da netko drži ilegalno naoružanje, to prijave policiji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju