Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preslušavanjem tajno snimljenih razgovora i čitanjem sms poruka optuženika za namještanje nogometnih utakmica u slučaju 'Offside' na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje petnaestorici nogometaša i športskih djelatnika.


Optuženi nogometaši i organizatori namještanja razgovarali su u šiframa pa su tako novac nazivali 'kulenom' i 'paprikom'. Među ostalim, danas je pred sudskim vijećem Gordane Mihele-Grahovac pročitana sms poruka u kojoj jedan od organizatora namještanja utakmica Vinko Šaka nogometašu Croatije iz Sesveta Ivanu Banoviću piše: 'Kad ti boss kaže za, ja ću ti ekstra dat 'kulena'.' Banović mu je otpisao 'javio se', a Šaka na to uzvraća sa 'Ok. Ja tebe ekstra nagrađujem'.

Od 15 optuženika sedmorica su priznala da su sudjelovali u lancu namještanja nogometnih utakmica i klađenju na dogovorene rezultate, no nisu pristali na kazne od godinu i pol dana zatvora, koliko je u nagodbi nudio USKOK. Lanac su organizirali Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljić koji su u nagodbi s USKOK-om pristali na godinu i pol dana zatvora, a državi su vratili i oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana 'Offside' počela je potkraj 2009. pošto su od njemačke policije dobiveni prvi podatci o namještanju rezultata i lancu klađenja na prijeporne utakmice. U početku lipnja 2010. hrvatska policija je uhitila 22 osumnjičenika.

Optužnicom je obuhvaćeno 12 prvoligaških utakmica od kojih je osam namješteno, a u četiri slučaja sve je ostalo na pokušaju. (Hina)

Vezani članci Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Šokantan slučaj koji bi mogao u zastaru: Zaposlenik europskog parlamenta silovao svoje pse pa ih za nagradu nahranio Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje