Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šestorica optužena zbog krađe 35 milijuna kuna iz Belupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana zbog kaznenoga djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju čime su oštetili koprivničku tvrtku i stekli protupravnu dobit od više od 35 milijuna kuna.

Priopćenje o podizanju optužnice objavljeno je danas na internetskim stranicama Županijskoga državnog odvjetništva u Koprivnici, a kako donosi sutrašnji tisak riječ je o Belupu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strava kod Celevelanda Djevojčica(11) optužena za ubojstvo jer je nasmrt pretukla 2-mjesečnu bebu Slika nije dostupna Prijavila njegov nestanak Majka otpužena za upletenost u smrt 3-godišnjeg sina

U priopćenju se navodi da su optužnice podignute protiv F. N.
(1941.), Š. M. (1940.), B. S. (1960.), G. M. (1952.), A. S. (1953.) i M. V. (1953 .)

Neslužbeno se doznaje da su optuženi bivši predsjednik Uprave Belupa Nikola Felak, njegov tadašnji pomoćnik Matija Šadek, bivši član Uprave Slavko Antolić, sadašnji član Uprave Belupa i bivši drugi čovjek Podravke Vlado Marić te suvlasnici zagrebačke tvrtke "Dispomeda" i partneri austrijskih tvrtki iz Graza Ga-Ba i Walter Painsi Trading Milorad Gajić i Siniša Bašić.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 1995. pa do 1999. svaki u okviru svoje nadležnosti, koristeći svoje položaje odgovornih osoba u tvrtkama, ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 35.087.454,26 kuna.

U priopćenju, u kojem se navode samo početna slova tvrtki) stoji da su se okrivljenici, koristeći postojeći ugovor koji je sklopljen 1990. između tvrtki B. (Belupo) i M. S. & D. (Merck Sharp &Dhomea) o licencnoj proizvodnji lijeka "Irumed", dogovorili kako će počevši od 1. siječnja 1995. pa nadalje, sirovinu "lisinopril" za proizvodnju "Irumeda" naručivati od MSD-a posredstvom D. ("Dispomede"), te dviju austrijskih tvrtki (W. P. T. i G-B), s tim da će se MSD-u plaćati stvarna cijena po godišnjem ugovoru po odbitku naturalnog i financijskog rabata, a preko tvrtke "Dispomede" će se Belupu ispostavljati fakture po ugovorenoj okvirnoj cijeni, bez priznanja rabata i uz fiktivno povećanje carine te posredničke provizije i kursa dolara.

Sirovina lisinoprill za lijek protiv visokoga tlaka nabavljana je od
američkoga proizvođača Merck Sharp &Dhomea (MSD).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene