Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ekološki akcident

Ribu kod Karlovca samljele turbine hidroelektrane Gojak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veća količina ribe stradala je u turbinama hidroelektrane Gojak, nakon čega su završile u jezeru hidroelektrane Lešće.

Karlovačka policija utvrdila je da pronađena mrtva riba u akumulacijskom jezeru HE Lešće nije uginula zbog ekološkog akcidenta, već je stradala na turbinama HE Gojak i nakon toga je završila u jezeru HE Lešće.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Pomor ribe u Dalmaciji - 2 Istraga traje i dalje Poznat uzrok pomora ribe u moru kod Stobreča: Ribarska inspekcija otkrila što se dogodilo

"Očevidom na mjestu gdje je jučer plutala veća količina mrtve sitne ribe na akumulacijskom jezeru HE Lešće kod naselja Trošmarija, utvrđeno je da ta vrsta ribe tamo ne obitava, nego u jezeru Sabljaci", rekla je danas Hini glasnogovornica karlovačke policije Andreja Lenart.

>> FOTO 'Sve je bijelo od mrtvih riba, grozno je!'

"Riba je podzemnim tunelom iz jezera Sabljaci dospjela na turbine Hidroelektrane Gojak gdje je uginula, te je nakon toga izbačena u akumulacijsko jezero Hidroelektrane Lešće", kazala je glasnogovornica i naglasila da nije riječ o ekološkom akcidentu, te da nije riječ o kaznenom djelu.

Karlovački centar 112 priopćio je da je na mjestu događaja veterinarska inspekcija uzela uzorke ribe za analizu, da su očevidu prisustvovali i vodočuvar Hrvatskih voda i predsjednik Sportskog ribolovnog društva Ogulin te da je o svemu upoznat i glavni državni vodopravni inspektor.

Veterinarska inspektorica Ivana Kubelka kazala je za Hinu da je jučer u Trošmariji kod mosta za Dubrave uočen pomor ribe, po procjeni ribiča najmanje tisuću komada te da je ona uzela uzorke riba i poslala ih na Hrvatski veterinarski institut da se provjeri i isključi eventualna nametnička ili zarazna bolest.

"Riječ je o dvije vrste malih riba, žutooka i crvenperka, na kojima se vide mehaničke ozljede, no moramo pričekati nalaz Hrvatskog veterinarskog instituta da bismo bili sigurni da nije riječ i o nekoj bolesti i eventualnoj puno većoj opasnosti", kazala je Kubelka.

Danas će početi neškodljivo uklanjanje mrtvih riba, a Sportsko ribolovno društvo Ogulin najavilo je i odštetni zahtjev prema HEP-u, vlasniku Hidroelektrane Lešće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene