Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljeno suđenje

Prskalo: Ne sjećam se da je Sanader spominjao Fimi mediju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja za Fimi mediju svjedočio je nekadašnji direktor HAC-a Jurica Prskalo, koji se ne sjeća da je Ivo Sanader spominjao tvrtku Nevenke Jurak.

Bivši ravnatelj policije Ivica Franić i predsjednik uprave HAC-a Jurica Prskalo posvjedočili su danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u da ih nitko nije prisiljavao na suradnju s Fimi medijom, marketinškom agencijom preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, punio HDZ-ov crni fond.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Terešak: Krali su pojedinci, a ne 22 tisuće članova HDZ-a Slika nije dostupna Odbijen i HDZ Sud odbio ponovno procjenjivati vrijednost Sanaderovih umjetnina

Svjedočeći na poziv Sanaderove obrane Franić je kazao da u vrijeme dok je bio ravnatelj policije nije niti čuo za Fimi mediu. Ipak, kada se o marketinškoj agenciji Nevenke Jurak počelo pisati u medijima išao je provjeriti tko se prijavio na jedan veliki natječaj vrijedan 12,5 milijuna kuna. Među prijavljenim tvrtkama je, kaže, bila i Fimi media, no zbog nepotpune dokumentacije nije dobila posao.

Kao i bivši čelnik HAC-a Jurica Prskalo posvjedočio je da ga Sanader nikada nije savjetovao s kim bi trebao sklapati poslovne ugovore.

>> Sutkinja zaprijetila privođenjem: Mišo i Thompson moraju doći na suđenje!

Prskalo je posvjedočio da se ne sjeća ni da je Sanader agenciju po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera spomenuo na sastanku u Vladi kada je, po tvrdnjama tužiteljstva, čelnicima javnih tvrtki sugerirano da posluju s Fimi medijom.

"Sanader je, govoreći na sastanku u Vladi šefovima javnih tvrtki, poručio da bi bilo dobro da prezentiraju svoje rezultate kako bi se stvorila pozitivna klima u izbornoj godini. Ne sjećam se da je spominjao Fimi mediju, niti da je rekao da će nas zvati Mladen Barišić", kazao je Prskalo.

No, s tadašnjim HDZ-ovim rizničarom i šefom carine Mladenom Barišićem, Prskalo se naknadno ipak sastao. Razlog sastanka nije bila Fimi medija, već je Barišića, po Prskalovim riječima, zanimalo mogu li se uz autoceste postaviti predizborni stranački plakati, što u konačnici nije dozvoljeno.

Barišić je, međutim, ranije priznao USKOK-ove optužbe da je milijune izvučene iz državnih institucija i tvrtki 'pretakao' u stranački crni fond, ali i osobno odnosio Sanaderu. Na temelju njegova priznanja osim ovog slučaja pokrenuti su i odvojeni postupci protiv čelnika javnih tvrtki, među kojima je i Prskalo.

'Sanader i Barišić nisu bili bliski'

No, tezu obrane da Sanader nije bio u prijateljskim odnosima s Barišićem te da je bivši rizničar nezakonitosti radio bez znanja vrha stranke, potkrijepila je i Zrinka Repec koja je od 2000. do 2004. bila Sanaderova tajnica u HDZ-u.

"Barišić se trudio ostaviti dojam da su on i Sanader bliski prijatelji, no mi nismo imali taj dojam", kazala je Repec, dodajući da nikada nije vidjela da se bivši predsjednik HDZ-a miješao u financije. Kazala je i da kod Sanadera rizničar Barišić nikada nije mogao ući bez najave.

Uz Barišića, optužbe je priznala i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak te bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček odbacuju optužbe, dok predstavnici HDZ-a tvrde da za "crni fond" nisu znala legalna stranačka tijela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene