Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled godine 2013.

Evo što je u godini na izmaku 'na noge diglo' policiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija se na početku 2013. digla na noge zbog dviju eksplozija koje su u nekoliko dana 'zatresle' Zagreb, nastavak godine obilježila su ubojstva u krugu obitelji, curenje policijskih podataka, stupanje na snagu europskog uhidbenog naloga i novi granični režim, a kraj godine "zacrnili" su mnogobrojni poginuli na cestama.

Godina na izmaku počela je eksplozijom 9. siječnja na željezničkoj pruzi u Susedgradu te dva dana poslije u Aleji Bologne još dvjema eksplozijama, zbog čega je uhićen 'zagrebački bombaš' Vojislav Blažević.

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba

Dok se prašina od tih dviju eksplozija u zapadnom dijelu glavnoga grada još nije slegnula, nova eksplozija odjeknula je na Trgu bana Josipa Jelačića, zbog čega je policija uhitila šesteročlanu skupinu Vodičana, mahom iz uglednih obitelji, od kojih je jedan član Mladeži vodičkoga HDZ-a.

Nekoliko mjeseci poslije, u travnju, u eksploziji bombe u zagrebačkome naselju Botincu ranjeno je sedam osoba. Uhićeni Branko Novak bacio je bombu ispred kafića nakon svađe s jednim gostom.

U 11 mjeseci 2013., po policijskim podatcima, počinjeno je 16,3 posto manje ubojstava nego godinu prije. No, 2013. ubojice nisu mirovali ni u samoj novogodišnjoj noći, u kojoj se u dva odvojena slučaja u krugu obitelji dogodilo ubojstvo te ubojstvo i samoubojstvo.

Za ubojstvo Vedrana Tomasa na Novu godinu zagrebačka policija osumnjičila je njegova 31-godišnjeg brata blizanca Miroslava, tereteći ga da je prvog dana 2013., oko 4:30 sati, nožem u prsa ubo brata u stanu u kojemu je s njima živjela i žrtvina 23-godišnja djevojka. Mediji su tada objavili da je ključ ubojstva vjerojatno u odnosu braće i Vedranove djevojke, koji su s njom imali seksualne odnose.

U drugom slučaju u Gornjoj Dubravi u Međimurskoj županiji 1. siječnja pronađeni su obješeni 25-godišnjak i njegovo dvogodišnje djete. Policija je utvrdila da je otac objesio sina, a zatim sebe.

U nastavku godine slijedilo je još nekoliko slučajeva ubojstava u krugu obitelji, a potkraj Velikog tjedna krajem ožujka u tri hrvatska grada ubijeno je čak pet osoba – u dva slučaja ubojstva su se dogodila u krugu obitelji, a jedan je ubojica, pošto je zadavio majku, ubio i sebe.

Sredinom godine uhićen je policajac zbog ubojstva bivše supruge i muškaraca kod Graboštana u automobilu u kojem je bilo troje djece. U pucnjavi koja se u prosincu dogodila u zagrebačkom neselju Dubravi ubijene su dvije žene, a suprug jedne od njih teško je ranjen.

Policija je krajem ožujka otkrila prvu ilegalnu tiskaru eura u Hrvatskoj, a provedene su i mnoge akcije hvatanja krijumčara ljudi i droge.

PREGLED GODINE 2013.

Uhićeni predstavnici zakona

Kao i proteklih godina, policija je asistirala u mnogim istragama u sklopu kojih su uhićene poznate osobe, među kojima i bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević. Zbog te istrage, uhićen je i policajac koji je mobitelom snimio unutrašnjost Vidoševićeve vile i po fotografijama dostavljenim medijima otkrio njegovu umjetničku zbirku, navodno najvrjedniju na Balkanu.

Uhićenja nisu mimoišla ni vukovarske i osječke policajce, koji su se zbog zloporabe položaja te davanja i primanja mita u kolovozu našli pod istragom. Tada je uhićeno 16 vukovarskih i osječkih policajaca i civila, među kojima i načelnik vukovarsko-srijemske policije Blaž Topalović i njegov zamjenik Mato Kirchbauer.

Zbog curenja policijskih informacija, policija je u suradnji s Uskokom krajem ožujka na osječkome i zagrebačkom području uhitila pet osoba, među kojima i Vladu Rajića, kojeg se u crnoj kronici spominjalo i kad je priveden zbog kupnje podataka od prije prijavljenih policajaca Marka Svaline i Vjekoslava Drnića.

U travnju je Uskok optužio 12 policajaca tereteći ih da su tijekom prošle godine vozačima i prijevoznicima dostavljali podatke o preventivnim akcijama u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima.

Krajem siječnja u automobilu je pronađen mrtav 27-godišnji međimurski policajac Dino Molnar pošto je Unutarnjoj kontroli MUP-a podnio pritužbu zbog nezakonitih radnji i propusta voditelja, zbog čega je navodno bio pod mobbingom. Unutarnja kontrola utvrdila je kako je pritužba većim dijelom neutemeljena, ali je zbog propusta u primjeni metodologije rada, protiv nekoliko policajaca najavljen disciplinski postupak.

Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić krajem travnja dao je mandat na raspolaganje pošto je objavljeno da je njegov sin pod istragom zbog prijevara i krivotvorenja vezanih za izdavanje kredita.

U godini koja će ostati upamćena i po svjetonazorskim sukobima policija je imala dosta posla zbog prosvjeda u Vukovaru u kojima se nekoliko puta sukobila s protivnicima ćirlice koji su skidali dvojezične ploče.

Početkom rujna vukovarska policija privela je pet osoba koje su pokušale probiti policijski kordon i pritom ozlijedile četvero policajaca. Zbog nasilnog skidanja dvojezične ploče, u čemu je sudjelovao i jedan policajac, u listopadu su suspendirana šestorica vukovarskih policajaca. Petorici je u konačnici smanjena plaća, a jedan je nepravomoćno otpušten iz službe.

Ulazak u EU i europski uhidbeni nalog

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) 1. srpnja na snagu je stupio europski uhidbeni nalog koji bi se početkom 2014. mogao primijeniti i na negdašnjeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, kojega Njemačka traži zbog umiješanosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983.

Najpoznatiji državljanin neke članice EU-a čiju je predaju tražila Hrvatska jest čelnik mađarskoga MOL-a Zsolt Hernadi, koji je osumnjičen da je podmitio bivšega hrvatskog premijera Ivu Sanadera u zamjenu za upravljačka prava u Ini, ali je mađarski sud odbio ispuniti taj nalog.

Od 1. srpnja na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom uvedena je zajednička granična kontrola, što hrvatskim i ostalim građanima EU-a omogućuje jednostavniji prijelaz preko schengenske granice dok Hrvatska ne postane dio tog prostora. Osim na granici sa Slovenijom, zajednička granična kontrola uvedena je i na granici s Mađarskom, a na granici sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom uvedena je stroža kontrola.

Pred kraj godine policija je predstavila i nove registarske tablice s logom EU-a, što je naišlo na kritike dizajnera, a nakon toga policija je objavila kako je moguće da se do novog rješenja dođe natječajem.

Krajem godine objavljeno je da MUP namjerava provesti reorganizaciju sustava kojom bi se, radi bolje učinkovitosti, umjesto sadašnjih 20, ustrojilo pet regionalnih policijskih uprava.

Pogibije u prometu i neredi na stadionima

Iako je od siječnja do kraja studenoga u prometnim nesrećama poginula 331 osoba, 22 manje nego 2012., i ove su se godine dogodile teške prometne nesreće s više poginulih osoba.

U lančanom sudaru kod tunela Krpana na autocesti A1 u lančanom sudaru poginule su četiri osobe, a šesnaest ih je ozlijeđeno. Zbog te nesreće, uhićena su četvorica zaposlenika tvrtke HAC održavanje i naplata cestarine, ali su pušteni da se brane sa slobode.

Krajem listopada od posljedica prometne nesreće kod Slavonskoga Broda umrla je glumica Dolores Lambaša. Tijekom božićnih blagdana na cestama je poginulo devet osoba, među kojima dvojica 16-godišnjaka u Župi Dubrovačkoj na sam Badnjak.

Unatoč strogim zakonima o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, izgredi ni ove godine nisu mimoišli sportske događaje. Posebno je ostalo upamćeno skandiranje reprezentativca i kapetana Dinama Josipa Šimunića, koji je nakon utakmice između Hrvatske i Islanda u Maksimiru uzeo mikrofon i nekoliko puta viknuo 'Za dom', na što su mu navijači uzvratili poklikom 'Spremni'. Neredi su se dogodili na utakmicama u Rijeci, Zagrebu i Splitu, gdje je u svibnju ozlijeđeno devet policajaca.

Pošto je obitelj pokojnog navijača Marka Azapovića iz Županje u medijima optužila policiju da je skrivila njegovu smrt brutalnim premlaćivanjem, Unutarnja kontrola MUP-a utvrdila je kako nad njim nije primijenjena sila, pa ni preventivno, niti se pokojni Azapović žalio na postupanje policije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene