Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više ozlijeđenih u požarima

Vatreni početak tjedna: U požaru u Rožancu ozlijeđen vatrogasac, zbog požara na 9. katu u Splitu još jedno upozorenje građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području Zadarske županije izbila su dva veća požara koja su lokalizirana, no sanacija je i dalje u tijeku. U Splitu je gorio stan na 9. katu, a vatrogasci su imali teškoća s prilazom zgradi zbog parkiranih vozila.

Na požaru otvorenog prostora na području Ražanca, Matakov brig - naselje Stojići, za koji je su zadarski vatrogasci zaprimili dojavu jučer u 19:00, i dalje se aktivno saniraju rubovi požara, a tijekom jutra će se u sanaciju uključiti i 2 zrakoplova Air Tractor.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje, trava i bjelogorica na trenutno procijenjenoj površini od oko 200 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 40 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Zadar i Pag, Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ova Sukošan, Pljusak, Povljana, Pag i Ražanac, pri čemu je jedan vatrogasac Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar lakše ozlijeđen. Požar je tijekom noći stavljen pod kontrolu vatrogasaca i lokaliziran u 06:45.

No ovo nije bio jedini veći požar na području Zadarske županije u posljednja 24 sata. Naime, jučer je u popodnevnim satima buknuo požar otvorenog prostora na otoku Ugljanu, uz objekte na području Psihijatrijske bolnice Ugljan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vatrogasci na terenu Gusti dim nadvio se iznad Ranžirnog kolodvora, vatrogasci otkrili što gori

Evakuirani pacijenti

Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje, makija i visoka crnogorica na procijenjenoj površini od 18 ha te su požarom bila zahvaćena četiri manja prizemna objekta - skladišta i djelomično krovišta objekata upravne zgrade i objekta gdje su se nalazili bolesnici. Bolesnici su evakuirani iz sigurnosnih razloga, a u požaru nije bilo ozlijeđenih osoba. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair te ukupno 55 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, sezonska interventna vatrogasna postrojba Ugljan, DVD-ovi Pašman, Tkon, Preko i Kali.

Požar je lokaliziran u 17:20 sati, a sanacija i dežurstvo gasitelja i dalje u tijeku, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Gorjelo i nisko raslinje

I na području Šibensko-kninske županije zabilježena su dva požara otvorenog prostora koja su ugašena. Vatrogasci iz Šibenika su putem kamere uočili požar na otvorenom prostoru na području Donje Utore, Pajčići kod Unešića, koji je zahvatio 8 ha niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Drniš i DVD-a Unešić, i Drniš. Požar je lokaliziran u 16:45, a ugašen je u 18:23.

  Pročitajte i ovo Požar kod Dubrovnika - 1 Brza intervencija Udar groma izazvao požar kod Dubrovnika, na terenu vatrogasci sa šest vozila

Ujedno su u večernjim satima zaprimili dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Modrino selo, kod Kistanja, koji je zahvatio 8 ha niskog raslinja i trave. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD Sveti Juraj Kistanje, a požar je ugašen u 02:07.

Na otoku Pagu, točnije u Novalji uz auto-kamp Straško, zabilježen je požar otvorenog prostora koji je zahvatio borovu šumu na površini od 3,5 ha. U gašenju požara sudjelovali su DVD-ovi Novalja, Barbat i Lun sa 32 vatrogasca i devet vatrogasnih vozila te ispomoć iz Zadarske županije JVP Pag sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom. Požar je lokaliziran od 03:08, a sanacija požarišta i dalje u tijeku.

Požari objekata

Osim požara otvorenog prostora, na priobalju su zabilježena i dva veća požara objekata u kojima su osobe lakše ozlijeđene. Splitski vatrogasci su tako jučer u 09:34 zaprimili dojavu o požaru stambenog objekta u Splitu, točnije u stanu na 9. katu stambene zgrade, gdje je u potpunosti izgorio dnevni boravak, a jedna je ženska osoba ozlijeđena zbog udisanja dima i zbrinuta je od strane HMP-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Split i DVD Split. Vatrogasci i policija izvršili su evakuaciju stanara iz stanova. Požar je lokaliziran u 10:14, a ugašen je u 11:30.

U Istri ozlijeđena dva muškarca

I na području Istarske županije zabilježen je požar objekta, točnije na području Žminja, a požar je zahvatio cijeli garažni prostor i dva osobna vozila. Dvije muške osobe zadobile su opekline od kojih je jedna prevezena u KBC Rijeka na daljnju medicinsku obradu. U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Rovinj i DVD Žminj sa ukupno sedam vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila, a intervencija vatrogasaca je završila u 01:57 sati.

Pazite gdje parkirate

"Na intervenciji u Splitu vatrogasci su imali problema s pristupom zgradi zbog parkiranih vozila. Molimo građane da ne parkiraju vozila na protupožarne prilaze jer tako sprječavaju pristup vatrogasnim vozilima i vozilima drugih službi te otežavaju gašenje i spašavanje.

Zbog niza požara otvorenog prostora zabilježenih na priobalju, pozivamo građane na dodatan oprez, a ukoliko vidite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 192 ili Centar 112", objavili su vatrogaci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene