Mail, ilustracija (Foto:Pixsell,Luka Stanzl)
Mail, ilustracija (Foto:Pixsell,Luka Stanzl)

Pojavio se novi oblik prijevare putem e-mailova, upozorava policija.


Naime, u proteklih nekoliko mjeseci i na području PU osječko-baranjske pojavio se novi oblik prijevare putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz) Ubojstvo u Slavoniji: Sjekirom udario oca po glavi dok je spavao i ubio ga Oštećenja nakon eksplozije boce plina u Višnjevcu (Foto: Pixsell) - 1 Htio ispustiti plin iz boce, pa stvar izmakla kontroli: Razbijena ograda, krov susjedne kuće i tri automobila

"CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana 'direktorska' prijevara događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren tako da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke.

Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke", priopćeno je iz policije.

Tekst takve poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili zaposlenika u njoj.

Policija građanima skreće pažnju da ne nasjedaju na taj oblik prijevare te da, ako i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da mu se hitno uplati novac, obvezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektroničkom poštom), kontaktiraju s pošiljateljem elektroničke pošte i provjere je li im baš on poslao poštu, kako ne bi postali žrtva.

Ako građani slučajno zaprime takvu elektroničku poštu, policija ih poziva da obavijeste najbližu policijsku postaju.

Marić o karti za Svjetsko nogometno prvenstvo: "Sve sam račune sam platio, a svojih se prijatelja ne odričem"