Mail, ilustracija (Foto:Pixsell,Luka Stanzl)
Mail, ilustracija (Foto:Pixsell,Luka Stanzl) Foto: Pixsell,Luka Stanzl

Pojavio se novi oblik prijevare putem e-mailova, upozorava policija.


Naime, u proteklih nekoliko mjeseci i na području PU osječko-baranjske pojavio se novi oblik prijevare putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava.

Vezani članci Marihuana, ilustracija (Foto: Pixsell,Davor Javorović) Srbi krijumčarili više od 255 kilograma marihuane: Drogu skrili u krovu kamionske prikolice Zapljena osječke policije (Foto: PU Osječko-baranjska) - 4 Određen istražni zatvor za dvojicu dilera iz Osijeka: Zaplijenjeno više od 15 kg marihuane i arsenal oružja

"CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana 'direktorska' prijevara događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren tako da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke.

Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke", priopćeno je iz policije.

Tekst takve poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili zaposlenika u njoj.

Policija građanima skreće pažnju da ne nasjedaju na taj oblik prijevare te da, ako i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da mu se hitno uplati novac, obvezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektroničkom poštom), kontaktiraju s pošiljateljem elektroničke pošte i provjere je li im baš on poslao poštu, kako ne bi postali žrtva.

Ako građani slučajno zaprime takvu elektroničku poštu, policija ih poziva da obavijeste najbližu policijsku postaju.

Marić o karti za Svjetsko nogometno prvenstvo: "Sve sam račune sam platio, a svojih se prijatelja ne odričem"