Policajci PNUSKOK-a, Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, u koordinaciji s USKOK-om i Općinskim državnim odvjetništvom Novi Zagreb, dovršili su kriminalističko istraživanje nad osam osoba u dobi od 25 do 48 godina. Osumnjičeni su da su počinili više kaznenih djela. Policija je objavila snimke uhićenja.

Galerija Uhićenja u Zagrebu - 2 Uhićenja u Zagrebu - 3 +0 Uhićenja u Zagrebu - 1

Trojica osumnjičenih u dobi od 30, 36 i 31 godine od prosinca 2020. do kraja prosinca 2021. godine u Zagrebu povezali su u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene u dobi od 25, 48, 44, 30 i 32 godine te druge zasad nepoznate osobe.

Učinili su to s namjerom osvete dvojici muškaraca zbog njihovih fizičkih napada i ponižavanja osumnjičenog 31-godišnjaka za vrijeme dok su se nalazili u istražnom zatvoru te s namjerom osvete još jednom muškarcu zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom koje je imao s 36-godišnjakom.

Postavljali eksploziv ispred stanova

Tako su angažirali osumnjičenog 25-godišnjaka da izvrši napad na članove obitelji navedenih muškaraca, koji su se tada nalazili u istražnom zatvoru, a osumnjičenog 48-godišnjaka za napad na trećeg muškarca, koji je bio u konfliktu s osumnjičenim 36-godišnjakom. Napadi su planirani postavljanjem eksploziva ispred stanova obitelji navedenih muškaraca.

Osumnjičenog 44-godišnjaka su angažirali da osigurava eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju napada, dok su preko 25-godišnjaka angažirali 30-godišnjaka i 32-godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe za utvrđivanje točnog identiteta osoba na koje se trebaju izvršiti napadi, za nadzor njihova kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja.

Realiziran jedan napad

31. svibnja 2021. godine realiziran je jedan napad postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave ispred stana obitelji jednog od spomenutih muškaraca.

Ispred ulaznih vrata stana obitelji osobe kojoj su se htjeli osvetiti 25-godišnjak je postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva i aktivirao ga sporogorućim štapinom.

Uslijed eksplozije došlo je do oštećenja većeg dijela stana obitelji, a izvanbračna supruga muškarca zadobila je tjelesnu ozljedu u predjelu nosa i lica. Do težih posljedica po nju i njezinu djecu nije došlo jer se udaljila od ulaznih vrata stana i sklonila u kuhinju nakon što je čula zvuk sagorijevanja štapina ispred ulaznih vrata stana.

Policijska marica Velika akcija USKOK-a i policije: Uhićenja više osoba na području Zagreba, policija pretražuje domove i vozila

Također, uslijed te eksplozije oštećeno je i devet stanova na istom katu zgrade, dok su hodnici, prozori i vrata dizala u zgradi oštećena od prvog do šestog kata, čime je prouzročena materijalna šteta od najmanje 1.152.164,64 kune, priopćio je USKOK.

Dva napada nisu stigli realizirati

Osveta drugom i trećem muškarcu nije realizirana. Prilikom pripreme jednog od napada policija je uhitila osumnjičenog 25-godišnjaka.

Obavljene su pretrage domova, vozila i osoba. Pronađeno je i privremeno oduzeto: nekoliko pištolja, streljivo, više mobitela, novac u raznim valutama, skupocjeni satovi, detonatorska kapisla s vodičima, razni preinačeni i pripremljeni dijelovi podeseni za daljinsko aktiviranje eksplozivnih naprava, mitraljez s pripadajućim streljivom i opremom, automatska puška.

Pronađene su i oduzete i digitalne vage i razne droge (kokain, ecstasy, marihuana, amfetamini, punila, hašiš), tablet, uređaji za lociranje i ometanje signala, elektrošokeri te nekoliko osobnih vozila visoke klase.

Jedan osumnjičenik trenutačno nedostupan policiji

"Sumnja se da su osumnjičenici počinili kaznena djela: zločinačkog udruženja, poticanja na teško ubojstvo u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u teškom ubojstvu u sastavu zločinačkog udruženja, pokušaja teškog ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja", priopćio je MUP.

Policijski kombi, ilustracija Nova akcija USKOK-a i policije: U Zagrebu uhićeno više ljudi, sumnja se da su naručivali ubojstva, trgovali narkoticima...

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike u dobi od 30, 36, 48 i 44 godine predali u pritvor, a posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave su podnijeli USKOK-u.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika. Jedan osumnjičenik je trenutačno nedostupan policiji, dok se trojica osumnjičenih u dobi od 31, 25 i 30 godina od ranije nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Također, zbog čuvanja predmeta nastalih kaznenim djelom policija će protiv osumnjičenog 37-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju